„Odvoláme Jana Štětkáře z pozice jednatele klubu, který v této funkci působil za město Zlín a současně jsme se rozhodli nabídnout zájemcům k odkupu podíl města v hokejovém klubu,“ shrnul zásadní výstup z posledního zasedání rady primátor statutárního města Zlín Jiří Korec.

I přese všechno, co poslední dny v zákulisí zlínského hokejového klubu přinesly, se rada rozhodla, že dodrží svůj příslib a zachová finanční podporu ve stejné výši, jako v případě účasti Beranů v extralize. Tedy v souhrnu 16 milionů korun za kalendářní rok. Na rozjezd nové prvoligové sezony přitom Beranům již zbývá „dočerpat“ asi třetina nasmlouvané částky.

Hokejisté Zlína (modré dresy) v extraligovém duelu s Karlovými Vary.
Hokejoví Berani chtějí získat extraligovou licenci od Karlových Varů

„Rada města po dlouhé debatě schválila finanční příspěvek ve formě sponzoringu A týmu Beranů, který pro letošní rok zůstává ve stejné výši jako v případě účasti v extralize, přestože klub bude nyní působit v I. lize. Došlo však k úpravě k reklamního plnění tak, aby město za vynaložené peníze dostalo adekvátní protiplnění. Tím rada splnila příslib a nesnížila finanční podporu,“ poznamenal Korec.

„Je to signál pro klub, jeho partnery i fanoušky, že chceme brzký návrat do extraligy. Podporu na příští kalendářní rok bude klub projednávat již s novým vedením města, které vzejde z podzimních voleb,“ sdělil primátor.

Rada města se zároveň dohodla, že hodlá nabídnout zájemcům k odkupu podíl města v klubu, který dělá 49 %. V současné chvíli se čeká na ocenění hodnoty podílu, ta má být známa na konci července. „Podíl by mohlo například odkoupit konsorcium silných firem z regionu, které dle informací od spolumajitelů klub finančně zajistí. Žádná konkrétní nabídka však aktuálně na stole není,“ potvrdil Korec.

„Z pozice města nám jde o hokej, chceme být klubu partnerem. Nechceme zasahovat do jeho provozu, ten má dle námi prosazené nové organizační struktury vést se vší odpovědností výkonný ředitel a generální manažer v jedné osobě. Po odvolání našeho jednatele Jana Štetkáře proto již dalšího kandidáta za město navrhovat nebudeme,“ zdůraznil primátor.

V pátek se na Čepkově otevřela výstava Síně slávy zlínského hokeje.
98 jedinečných dresů. V pátek se otevřela výstava Síně slávy zlínského hokeje

Vedení zlínského klubu, respektive zapsaného spolku, přitom ještě žádá město Zlín o půjčku 5 milionů korun. Ta by měla pomoci spolku, který se primárně stará o chod a provoz mládežnických týmů, překlenout období, než se dostane ke svým 4 milionům u Sberbanky. „Tuto žádost rada města v pondělí neprojednávala. Stane se tak na některém z dalších zasedání, aby pak dala stanovisko před hlasováním zastupitelstva,“ dodal Jiří Korec.

Pondělní rozhodnutí rady města pozitivně přijal také za současný management zlínského hokejového klubu Tomáš Valášek. „Odezněly zbytečné emoce, nyní nastupuje racionální přístup a pondělní rozhodnutí je prvním krokem ke zklidnění situace. Nyní nás totiž všechny čeká těžká doba a musíme táhnout za jeden provaz,“ vnímá předseda zapsaného spolku Berani Zlín Tomáš Valášek.