„Když pomineme hráče z NHL, popravdě ani nebylo z čeho vybírat. Je to to nejlepší, co jsme schopni posbírat, udělat z toho tým. Víme, jak nedobře je již delší čas na tom český hokej, o to větší úspěch mu přeji! Uvidíme, jak na tom budeme defenzivně, záležet také bude na výkonech gólmanů. K úspěchu vede jen jejich nadstandard,“ cítí Čechmánek.

Právě úspěšný bývalý gólman je dlouhodobým kritikem směru a výchovy nastupujících generací. „Všichni víme, v jaké situaci náš hokej je. Není jednoduchá, spíše je rok od roku horší. I kdyby se nyní udělal nějaký úspěch, neřeší to náš aktuální problém - nevychováváme si nové mladé úspěšné hokejisty!“ pojmenoval kámen úrazu českého hokeje. „Problém, který nás dostihl, trpíme ale už nějaký deset patnáct let. I kdyby již nyní nastaly nějaké změny, nemůžeme čekat změnu k lepšímu dříve jak za pět let,“ upozorňuje Čechmánek.

Miloslav Sedlák: "Na rekonstrukci jsem se upřímně těšil, mluvilo se o tom už v roce 2004. Výstavba nového stadionu ale vyjde téměř nastejno. Když se kopne do země, tak se zjistí, co ještě je potřeba udělat. Možná to tak vyjde ještě daleko lépe."
Jubilant Beranů Sedlák o situaci klubu i práci kustoda: Spali jsme i na stadionu

A jak se mu líbí nominovaná trojice gólmanů? „Všichni jsou kvalitní, jen netuším, s kým budou počítat na pozici jedničky. Asi Šimonem Hrubcem. Každopádně i zde mi chybí alespoň jeden mladý talentovaný gólman ve věku okolo dvaceti let,“ bouchl do stolu Čechmánek. „Proč? Stejně jako za nás - aby viděl, jak trénují nejlepší hráči. Aby získal motivaci, viděl, kam se má posouvat. Sledovat zkušené, jak se připravují, pracují a koncentrují.“

Jeho recept na obrácení kormidla českého hokeje k lepší budoucnosti, je podle legendy právě větší sázka na mladé nejtalentovanější hráče. „I proto měla být v současném výběru proPeking alespoň dvě jména mladíků, kteří třeba budou vysedávat v ochozech, minimálně zasáhnou do hry. Nemusí jich být pět šest, ale jeden dva by již nyní měli sledovat, jak se mohou stát lídry. Pokud se chceme někam posunout, musíme se v těchto věcech a myšlení vrátit i o třicet let zpět,“ nabádá vedení Čechmánek, jenž při svých setkáních na tuto skutečnost řadu osobností upozorňuje.

„Zkusili jsme snad už všechny možné koncepty, ale ani jeden nebyl úspěšný. Musíme se ohlédnout zpět a podívat, v čem jsme byli úspěšní. Pravda a cesta někdy nebývají složité,“ vzkázal Roman Čechmánek, jenž si samozřejmě turnaj jako celou olympiádu nenechá ujít.