Venku je ještě tma, když vchází první házenkáři k letištnímu terminálu k odbavení. „Díky tomu, že dost Poláků pracuje v jižním Norsku, tak odtud létá hodně nízkonákladových aerolinek a letenky jdou sehnat za rozumnější ceny. Letíme do Sandefjordu, který je asi sto čtyřicet kilometrů od Arendalu,“ popisuje manažer valašského klubu Michal Balhárek, který má na starost organizaci cesty do Norska.

K hráčům a k realizačnímu týmu postupně přibývali partneři klubu a fanoušci, takže zuberská házenkářská výprava nakonec čítá okolo padesáti osob.

Extraligoví házenkáři Zubří si v pátek večer vyzkoušeli palubovku v Norsku, kde je zítra od 16 hodin čeká druhé kolo Evropského poháru proti domácímu Arendalu.
Házenkáři Zubří mají za sebou trénink v Norsku. Co namíchlo trenéra?

„Jsme rádi, že budeme mít i na venkovním utkání podporu. Právě počet lidí, o které se navzájem postaráme, byla jedna z mála věcí, na kterých jsme se museli s Nory chvíli domlouvat. Nakonec jsme se shodli na dvaadvaceti osobách,“ přibližuje Balhárek už zajetou praxi v evropských pohárech, kdy domácí klub například zajišťuje a platí ubytování hostujícímu celku. Samotné dvojutkání vyjde valašský klub na 350 až 380 tisíc korun.

Varianta sehrání obou zápasů na jedné palubovce, jak tomu bylo v prvním kole poháru, kdy Zubřané doma vyzvali turecký Izmir, tentokrát nepřipadala v úvahu.

„Ani jedna strana tohle téma nevytáhla. V těchto kolech už je standard, že se hraje doma a venku. Norsko je vyspělá házenkářská destinace, od začátku jsme ji chtěli ukázat u nás v Zubří,“ dodává Balhárek ve chvíli, kdy letadlo po dvouapůlhodinovém letu přistává na letišti v Norsku. Potlesk po přistání tentokrát nepatří ani tak pilotovi, který přistával nadvakrát, jako spíš sekretáři zuberského celku, který právě zažil premiérový let a ustál vše, včetně popichování celé valašské výpravy.

Po příjezdu do Arendalu čekalo Zubřany ubytování v hotelu a v podvečer budou mít předzápasový trénink. Sledujte Valašský deník i nadále!

DAVID JANOŠEK