Vláčná a nadýchaná bublanina
Budeme potřebovat:
- 300 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 kypřicí prášek
- 200 g cukru
- 160 g másla
- špetku soli
- cca 250 g ovoce
- hrst mandlových lupínků (lze vynechat)
Postup:
V míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny (zhruba 10 minut), přišleháme rozpuštěné vychladlé máslo a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli (přidávám ještě vanilku, aby to provoněla).
Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto přeneseme do máslem vymazaného a polohrubou moukou nebo krupicí vysypaného pekáče nebo plechu s vysokým okrajem. Posypeme ovocem (například jahodami, malinami, rybízem nebo třešněmi), které předem lehce obalíme v polohrubé mouce, aby se nepropadlo.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 20 až 30 minut. Jakmile začne zlátnout shora, zkusíme propečenost špejlí a máme hotovo.
Necháme vychladnout, kdo chce, tak si i pocukruje.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.