Tři sta stran plných lásky a tvoření úžasné tipy, jak mít letošní Advent vyvedenější než kdykoliv před tím. To vše přináší nová kniha Vánoce pro vaše ruce. Je v ní i návod na výrobu vrkoče, který běžné vánočkové těsto promění v něco nevšedního.
Jak si upéct vrkoč
Jak popisuje přední český časopis pro šikovné ruce Kreativ, výroba vrkoče není vůbec těžká a chce pouze trochu šikovnosti a trpělivosti.
Co budete na přípravu vrkoče potřebovat:
Na těsto
- 30 g droždí
- 330 ml vlažného mléka
- 105 g krupicového cukru
- 600 g hrubé mouky
- strouhanou kůru z citronu
- sůl
- 90 g rozpuštěného másla
- mouku na pomoučení
- 1 vejce
Na ozdobení
- špejle
- sušené rozinky a brusinky, případně švestky
- sušená jablka
- červenou stužku
- jablko
- snítky rozmarýnu nebo jehličí
Postup výroby vrkoče krok po kroku
- Droždí rozdrobte do třetiny teplého mléka, oslaďte lžící cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi patnáct minut. Mouku prosejte na vál a vsypte do ní cukr, citronovou kůru a špetku soli. Promíchejte, vlijte tam vzešlé droždí a máslo a hněťte. Podle potřeby přilévejte mléko a stále hněťte, až se těsto odlepuje od stran mísy a tvoří bubliny. Trvá to asi dvacet minut. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Zhruba po hodině těsto rozdělte na vále na tři různě velké díly. První rozdělte ještě na tři prameny a spleťte z nich cop, který stočte do věnce velkého tak, aby se vešel na plech. (Možná se vám bude věnec dělat líp tak, že uděláte dvě samostatné spletené části a spojíte je až na plechu.) Naše prostřední patro je z věnce stočeného tak, že vytvoří celistvé kolo, ale můžete udělat i věnec klasický. Ze zbytku těsta udělejte ozdobné splétané ptáčky a různé jiné tvary.
- Troubu nahřejte na 200 °C. Věnce z těsta vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě patnáct minut kynout. Potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte je deset minut, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova 20 až 30 minut, záleží na velikosti. Upečené věnce vyjměte a nechte zchladnout.
- Na špejle napíchejte střídavě sušená jablíčka vykrájená do hvězdiček, rozinky a brusinky. Upečenou základnu dejte na podnos, na kterém bude umístěná, a špejlemi pevně spojte patra. Nahoře bude krásné červené jablko, všechno dozdobí červená stužka a snítky rozmarýnu nebo jehličí.
Jako laskomina i jako dárek
Vrkoče venkovští lidé používali nejen jako štědrovečerní výzdobu, ale i jako velmi vítané pamlsky, vždyť cukr a cukroví je až moderní vymoženost. A měly ještě jednu funkci, bývaly to totiž dárky pro vyvoleného mládence. Mívaly někdy až pět pater.
Vánoce v srdci
Vánoční kniha vám přináší sváteční náladu a na každé straně návody a postupy na zdobení, pečení, balení dárků i pohoštění. To nejlepší z Kreativu v luxusní vazbě jako zásoba nápadů pro spoustu let dopředu. Knihu Vánoce pro vaše ruce si lze objednat na webu eshop.kreativ.cz. Pokud do políčka slevový kupón napíšete „denik20“, získáte od nás mimořádnou slevu ve výši 20 %. Knihu si lze objednat i telefonicky na čísle 724 795 356.