Mléčné zmrzliny se řadí mezi klasické pochoutky a díky podílu bílkovin patří i po výživové stránce k těm lepším mezi zmrzlinami. Tvaroh, jogurt nebo skyr obsažené v hlavní složce testovaných nanuků, jsou také výborným zdrojem vápníku. Jedním z důvodů, proč si některé z nich můžete občas bez výčitek dát, je množství obsažených bílkovin.

Občerstvení na koupališti
Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

„Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové“ uvedl Jiří Brát, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. 

U jednoporcového balení je výhoda, že si lidé mohou kontrolovat příjem živin a kalorií. Energetická hodnota byla u všech testovaných nanuků jen mírně nad 100 kcal, což při občasné konzumaci v horkých letních dnech nevede ke zvýšenému příjmu energie.

Tradiční Míša zabodoval

Vítězem testu je tradiční Míša (výrobce Tipafrost), který získal celkové prvenství díky nejvyššímu podílu mléčné složky a nejlepšímu hodnocení v senzorickém testu. Míša využívá jako základní surovinu tvaroh a má téměř nejvíce bílkovin na 100 g výrobku. V množství bílkovin ho o pouhou desetinu předběhl Skyr Natur (Tipafrost). Bohužel Skyr zcela propadl v senzorickém hodnocení, ve kterém skončil na posledním místě. Odborníky v laboratoři nezaujal pro svou jemně slanou chuť.

Naopak velmi dobré hodnocení dostal Prima Kuba (Bidfood Opava), který v testu skončil na druhém místě. Pyšnit se může velice příznivou cenou a nejnižším množstvím tuků mezi testovanými mraženými krémy. Mírnou výtku obdržel za sladkou kakaovou polevu, která zakrývá chuť zmrzliny, přestože polovinu jeho složení tvoří tvaroh.

Polovinu tvarohu ve složení mají i zmrzliny Smíšek Ballino od Lidlu a Polárka tvarohová od výrobce Euroice Food. Smíšek měl ale slabou tvarohovou chuť, kterou navíc přebíjela poleva, a nejvyšší množství cukrů. U Polárky zase absolutně neodpovídal obsah cukrů uvedený na obale. Plusem může být, že hned po Skyru a Míšovi má nejvíc bílkovin.

Zmrzliny pro vegany: poptávka roste

Veganské zmrzliny jsou poměrně novým segmentem na trhu. Poptávka po čistě rostlinných výrobcích se zvyšuje každým rokem.

Podle vyhlášky musí být „mražený krém s rostlinným tukem“ připravený z mléka nebo jiné mléčné suroviny. Výrobky pro vegany přirozeně neobsahují mléko. Výrobci musí použít jinou alternativní surovinu a vinou nejasné legislativy není produkt kam zařadit. „Je vidět, že veganský trend může způsobovat některé komplikace v zákonných normách. Legislativa se doposud snažila striktně rozlišovat mléčné výrobky a k nim různé alternativy. Na některé trendy ve výrobě potravin se zapomnělo a jejich vymezení v rámci skupin potravin chybí,“ upozornil Jiří Brát.

Jak se s tím sledované výrobky vyrovnaly? Například Valsoia Sójový nanuk (výrobce Valsoia) měla na obalu označení „zmrzlina s rostlinným tukem“, i když neobsahuje mléko, což vyhláška pro tuto skupinu přímo vyžaduje. Magnum Vegan Almond (Unilever) je zmrzlina „na bázi rostlinných surovin“, i když žádná taková skupina neexistuje. Rawito Raw Ice cream (Meruzalka) použilo v názvu jen „čokoládový“ a skupinu neuvedlo.

Solero Mango – vítěz mezi ovocnými

Pro běžného zákazníka je nejlepší volba mezi zmrzlinami s ovocným podílem výrobek Solero Mango (Unilever). Odborníky si získal za částečně kandované kousky manga, přiměřené množství cukrů a příznivou cenu 28,90 Kč za balení (70 ml).

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto
Jídlo v „závodce“ boduje. Je levné a většinou kvalitní, ukázal průzkum

O pár korun levnější je sice mangová zmrzlina Fresca Paleta Mango (Fresca Paleta s.r.o.). Ta ovšem neoslnila svou chutí a výtku dostala i za deklarovanou nepřítomnost konzervačních látek, což je u mražených krémů zcela obecná vlastnost.

Kdo má rád osvěžující chuť citrusových plodů a je ochotný zaplatit za nanuk (65 ml) cenu 69,90 Kč, může sáhnout po BabaSucco Sicily Lemon (Unilever). Při senzorickém testu se zdála až příliš kyselá, své fanoušky si však jistě najde. Navíc je i vhodným zdrojem vitaminu C (23 % denní doporučené dávky.)

Magnum Almond Vegan: kalorická bomba

U zmrzlin, které nemají podíl ovocné složky, uspěl Magnum Vegan Almond (Unilever), a to kvůli krémové chuti s příjemně křupajícími mandlemi. Jde ale o mražený krém s 26 g cukru na 100 g. To z něj dělá nejkaloričtější výrobek v testu. Za jednu porci (90 ml) zaplatíte 44,90 Kč.

Kdo nehodlá dělat velký průvan v peněžence, může sáhnout po lacinějším Valsoia Sójovém nanuku (Valsoia). Tento výrobek obsadil v testu krémových výrobků první místo.

Při senzorickém testu naopak zcela propadlo Rawito Raw Ice cream (Meruzalka). Podle odborníků se na jazyku vůbec nepodobá zmrzlině, vykazuje zvláštní pachuť a vůni. Vyčnívá tu zejména až příliš hořká chuť kakaa. Zmrzlina má ovšem absolutně nejnižší množství cukru na 100 g (15 g). Příznivci hořkých čokolád by v ní ale mohli najít zalíbení. Jen se připravte na to, že za tento nanuk zaplatíte 59,90 Kč.