Pralinky jsou čokoládové cukrovinky plněné směsí smetany a čokolády nebo nugátem, ořechy, pistáciemi, likérem, marcipánem či podobnými přísadami. Známé jsou tři typy, kterých základ tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit.

Domácí čokoládové pralinky:

Zdroj: Youtube

Pralinky jsou považovány za vrchol umění čokolatiérů a cukrářů a v posledních letech zažívají opětovný rozmach, a to zejména ty z vysoce kvalitních surovin. Všichni jimi rádi obdarují svou rodinu a přátelé. 

Začalo to v kuchyni hraběte

Pralinky mají svůj původ v 17. století a byly tvořeny ořechy kandovanými v cukru, smíchanými s čokoládou. Vynalezl je kuchař francouzského hraběte maršála du Plessis-Praslin a od jeho jména Praslin se název pralinek i odvozuje, jak uvádí web Netzwissen.

Sladká historie belgických pralinek

K nejoblíbenějším a nejznámějším patří belgické pralinky, které se skládají z čokoládové vrstvy, uvnitř níž je měkká a někdy i tekutá náplň. Tu obvykle tvoří lískové oříšky, mandle, cukr, sirup či mléčné výrobky.

Kreativitě se ale meze nekladou, takže lze ochutnat i náplň s wasabi a dalšími netradičními surovinami, jako je třeba sezam, zázvor a podobně.

Pralinky poskytují nejen potěšení chuťovým pohárkům, ale i očím.Pralinky poskytují nejen potěšení chuťovým pohárkům, ale i očímZdroj: Deník/Lubomír Budný

Leonidas - z malého obchodu mezinárodní značka

Za baštu čokoládového umění je považováno hlavní město Belgie, Brusel. Sídlí zde světoznámé čokoládovny Godiva, Neuhaus a Leonidas. A je to právě značka Leonidas, jejíž sladké výtvory zná dnes téměř každý.

Z kdysi malé firmy se stala mezinárodní značka belgických pralinek s více než 1300 prodejnami.

Americké pralinky od francouzských osadníků

Web Wikipedie se zmiňuje i o amerických pralinkách, jejichž recept přinesli francouzští osadníci do Louisiany. V New Orleans je prodávaly po ulicích kreolské ženy. Ještě předtím si je však upravily po svém tak, že do pralinek přidaly smetanu a mandle nahradily pekanovými ořechy.


Nahrává se anketa ...

Tuzemské pralinky

Ruční výrobou pralinek se v České republice zabývá například luxusní čokoládovna Janek s prodejnou v Praze. Její zakladatel Vlastimil Urbanec nastínil jeho tajemství vzniku čokolády do pralinek.

„Pytle s kakaovými boby přímo od farmářů z celého světa pořádně protřídíme. Pak pražíme a po vychlazení dohlédneme na to, aby byl každý bob zbaven své slupky a nadrcen. Pro vznik jemné kakaové hmoty je potřeba, aby se mlely i několik dní. Pak ji už jen necháme dozrát, občas i několik měsíců a poslední fází je odlévání za střídání teplot,“ uvedl na webu čokoládovny.

Manželé Lada a Pavel Bartošovi
Tradice pokračuje. Čokoláda manželů Bartošových z Kutné Hory si podmanila Evropu

Nejluxusnější pralinka světa

Nejdražší pralinku si můžete podle dostupných informací koupit za 250 dolarů za jeden kus a jmenuje se „La Madeline au Truffe“. Jejím autorem je Fritz Knippschildt, dánský čokolatiér, který má exkluzivní čokoládovnu v Norwalku v Connecticutě.

Polevu tvoří sedmdesátiprocentní čokoláda Valrhona, která je považována za jednu z nejkvalitnějších. Je smíchaná s čerstvou smetanou, v níž byly dvacet čtyři hodin macerovány vanilkové lusky a čistý italský lanýžový olej. 

V této glazuře se pak nachází pravý francouzský lanýž z Périgordu, jehož cena za kilogram se pohybuje od 1 500 eur výše. Proces výroby pralinky je ukončen obalením v nejjemnějším kakaovém prášku.

Víte, že…

První belgické pralinky se prodávaly v typickém sáčku ve tvaru kornoutu, který se používal hlavně na hranolky? Ty samozřejmě nebyly vhodné pro bezpečné uložení křehkých pralinek, a tak manželka Neuhause ml. navrhla dárkovou krabičku, v níž mohly být pralinky uloženy jednotně.

Jen v Belgii se jich každoročně vyrobí 172 tisíc tun.

V průběhu let se pralinky staly symbolem lásky. Možná proto, že každý kousek byl vyráběn ručně s láskou k řemeslu.

V České republice se pod pojmem pralinky obecně rozumějí jen rumové pralinky. Jinak tomu Češi říkají bonbony.

V Belgii do pralinek používají také český alkohol. Není to rum, ale becherovka.

Zdroj: discoverbenelux.com a jimeto.cz

Recepty na domácí rumové pralinky

Rumové pralinky chutnají kvůli přidanému rumu hořkosladce. Díky receptu, který najdete na webu Top recepty, můžete oblíbenou pochutinu vytvořit i doma. Rumu dejte podle vaší chuti.

Suroviny:
150 g hořké čokolády
25 g ztuženého tuku
3 lžíce Nutelly
rum dle potřeby

Postup:

Do hladké hmoty vymícháte ve vodní lázni rozpouštěnou čokoládu spolu se ztuženým tukem. Až po okraj nalijete do silikonové formy na pralinky a necháte pár minut v lednici, pozor aby neztuhla. Pak ji vylijete zpět do hrnce. Formu i s čokoládou, která ulpí na bocích, vrátíte do ledničky. Mezitím nutellu smícháte s rumem na řidší krém. Tím pak naplníte ztuhlé čokoládové formičky asi tři milimetry od okraje.

Znovu rozpustíte čokoládu a zalijete jí krémovou náplň tak, aby vzniklo pevné dno bonbonu. Necháte v chladu dobře ztuhnout a poté bonbony vytlačíte z formiček. Skladujete v chladu, ale raději ne v lednici. Přílišným chladem se na povrchu vylučují očka kakaa a tuku a bonbony pak nevypadají hezky.

Domácí pralinky Reeses:

Zdroj: Youtube

Nepečené rumové pralinky

Recept na nepečené rumové pralinky najdete na webu Vaření.

Suroviny:
50 g lískových oříšků
1 lžíce kakaa
kandované třešně
3 lžíce rumu
1,5 dl smetany ke šlehání
200 g čokolády mléčné

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný
Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Postup:

Poté, co opražíte a umelete lískové oříšky, smícháte je s kakaem a rumem. Pod potravinářskou folií pak hmotu necháte jednu až dvě hodiny tuhnout. Do smetany, kterou mezitím zahřejete k bodu varu, pak vmícháte čokoládu. Potom smetanu odstavíte a vmícháme mléčnou čokoládu.

Tuto hladkou hmotu necháte vychladnout při pokojové teplotě. Čokoládu na obalení nastrouháte najemno. Pokud chcete kuličky vylepšit, namočíte si kandované třešně do rumu. Po ztuhnutí hmoty v lednici necháte třešně okapat. Obalíte je oříškovou hmotou a tvoříte kuličky. Ty pak obalujete v čokoládové hmotě a strouhané čokoládě, popřípadě v čokoládovém drobení. Kuličky uchováváte v papírových košíčcích v chladu.