Ostružiny jsou skvělé plody, které jsou nabušené vitaminy. „Ostružiny jsou plné vitamínů C, K a E. Plody jsou bohaté na vlákninu a mají nízký obsah cukru. Obsahují také antokyanin, který významně přispívá k lidskému zdraví. Vědci zjistili, že fenolické sloučeniny v ostružinách by mohly mít schopnost předcházet chronickým a zánětlivým onemocněním a různým typům rakoviny. Mohly by dokonce snížit pravděpodobnost kognitivních poruch souvisejících s věkem,“ uvádí Virginia State Univerzity.
Skvělý způsob, jak ostružiny v létě využít, je udělat si z nich chutnou zmrzlinu. Jak si ale udělat domácí zmrzlinu, když nemáte zmrlinovač? Trik je v tom, že směs během mrznutí několikrát pořádně promícháte. Zamezíte tak tvorbě ledových krystalků.
Jak udělat ostružinovou zmrzlinu
Počet porcí: 4 - 6
Suroviny:
- 500 gramů ostružin
- 75 gramů krupicového cukru
- 30 mililitrů vody
- 300 mililitrů smetany ke šlehání
Postup:
- Vložte ostružiny s vodou a cukrem do pánve s vyšším okrajem.
- Přikryjte pokličkou a duste asi 5 minut.
- Pak vzniklou směs přes jemné sítko protlačte vařečkou do misky tak, abyste se zbavili peciček.
- Nechte směs vychladnout.
- V jiné misce vyšlehejte smetanu, dokud nebude hustá, ale stále měkká - neměla by být úplně tuhá, měla by spadnout ze lžíce.
- Do smetany přidejte připravené ovocné pyré, dobře promíchejte a směs v plastové misce zmrazte asi 2 hodiny.
- Po dvou hodinách v mrazáku směs vytáhněte a znovu ji rozmačkejte vidličkou nebo promixujte tyčovým mixerem. Vraťte do mrazáku.
- Promíchání pak opakujte po dalších 2 hodinách. Opakovaným mícháním zabráníte krystalkování směsi a ta by si měla udržet krémovou konzistenci. Za další dvě hodiny už by směs měla být připravena k podávání.
- Zmrzlinu můžete ještě posypat čerstvými ostružinami a polít třeba karamelem nebo čokoládovým likérem.
Tip: Lze použít i mražené ostružiny, ale ty potřebují asi 10 minut povařit. Můžete také použít černý rybíz nebo ostružiny smíchané s vařenými jablky.
Zdroj receptu: niggela.com