Pečení domácího chleba, rohlíků a housek v poslední době patří i u nás k národním sportům. Kdo jednou vytáhl z vlastní trouby pomalu vykynutý čerstvě upečený voňavý bochníček, už nechce jinak.

Italka Paolina vás v následujícím videu pro pravou italskou focacciu určitě nadchne:

Zdroj: Youtube

Na kynutý kváskový chléb je ale potřeba poměrně dost času. Mnohem rychlejší a snadnější na přípravu je bílý chléb foccacia.

Focaccia, původně italský „chléb chudých“, umí navíc do domácího pečení vnést spoustu variant chutí a kreativity.

Zdání klame - foccacia je krásná, ale jednoduchá

Jakkoliv focaccia ve svých nejkrásnějších variantách vypadá jako mastrštyk hodný skutečných mistrů, opak je pravdou. Focaccia je jednoduchá, v podstatě bezpracná a tudíž ideální pro lenochy nebo začátečníky.

„Pokud s pečením začínáte, je jedním z nejjednodušších chlebů pro začátečníky. Nemusíte ji hníst. A je shovívavá, pokud na ni zapomenete, nemáte čas nebo měníte plány, stačí dát těsto do lednice a pak pokračovat tam, kde jste přestali,“ potvrzuje web The Mediterranean Dish.

Římská pizza
Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Základ italského zázraku tvoří prosté chlebové těsto: mouka, sůl, droždí, voda. Všechno stačí dohromady jenom smíchat a přikápnout trochu olivového oleje - žádného dlouhého vypracovávání není třeba. (Dlouhé a pečlivé propracovávání chlebového těsta zaručuje několikadenní životnost výsledného bochníku v plné kondici - to u focaccie není nutné, její životnost zpravidla nepřesáhne jednu hodinu, to ostatně brzy poznáte sami).

Jak dlouho kyne těsto na foccaciu 

Ideální je věnovat dvě minuty smíchání základních surovin večer a nechat tak kvasinky pracovat přes celou noc - klidně v lednici, klidně v pokojové teplotě někde na kuchyňské lince. Čím víc bublin, tím lépe.

Ráno je pak dobrý nápad kynoucí těsto trochu prošťouchnout a prohrábnout, aby jemně splasklo a pustilo se znovu do kynutí. Není potřeba si ho všímat ani na něj myslet - pracuje pro vaše dobro samo.

Pokud ale na dlouhé kynutí nemáte čas, stačí, když těsto necháte na teplém místě 30 až 45 minut.

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?
Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Vykynuté těsto pak vylejte na plech vyložený papírem na pečení pomazaný olivovým olejem. Mělo by mít zhruba dva centimetry na výšku.

Namočte si konečky prstů do olivového oleje, po celé ploše ho šťoucháním rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a současně v něm vyrobte maximum důlků - budou se hodit.

V této fázi můžete plech s budoucí focacciou klidně zase někde zapomenout, ideálně zakrytý utěrkou a v pokojové teplotě - za hodinku ještě trošku povyskočí. (Varianta pro netrpělivé - nechte těsto na plechu dalších 15 minut a pak se pusťte do pečení)

Olivovým olejem rozhodně nešetřete

Pak nastavte termostat v troubě na 220 až 230 stupňů Celsia a při čekání na správnou teplotu dopřejte focaccie poslední pomazání: znovu ji pokapejte olivovým olejem a nechte ho, ať steče do důlků (Italové a Středomořci obecně olivový olej nekapou, ale lejou - svoje vlastní dávkování zkonzultujte se svým žlučníkem, žaludkem a praktickým lékařem).

Vykynuté těsto na plechu potřebuje další dávku olivového oleje, který jí dá chuť, vůni i vláčnost.Vykynuté těsto na plechu potřebuje další dávku olivového oleje, který jí dá chuť, vůni i vláčnost.Zdroj: Shutterstock

Pokud nemáte ambici vyrobit umělecké dílo, prostě ji v této podobě vložte do výhně trouby a nechte ji tam něco mezi 20 a 30 minutami - výsledek musí být sytě zlatý. Pokud plech v troubě zhruba po 12 minutách otočíte, bude zlatá opravdu rovnoměrně.

Česnek je v české kuchyni nezastupitelný
Jak oloupat česnek rychle a bez námahy? Vyzkoušejte jednoduché tipy

Takhle vypadá ta nejzákladnější, původní varianta: onen „chléb chudých“ ze zbytku chlebového těsta upečený přímo na ohništi - odtud si focaccia koneckonců vzala i svůj název (ohniště je italsky focus).

Focaccia je ovšem velkou výzvou: základ, jakkoliv dokonalý, unese ještě spoustu dalších chutí. Ty můžete přidat buď přímo do těsta, nebo jimi ozdobte už připravené těsto na plechu při čekání na správnou teplotu trouby.

Přidejte chutě a půvab

Do těsta: Výborný nápad je nasypat do těsta hrst ořechů nebo semínek, stejně tak je zajímavé trošku experimentovat s kořením a otestovat v základu třeba kmín nebo sušený tymián.

Na těsto: Pokud chcete přidat chutě až na těsto na plechu, skvělé jsou především olivy (zelené, černé i jejich kombinace) a sušená rajčata nebo jehličky rozmarýnu. Nasypte je rovnoměrně na těsto a jemně je zatlačte dovnitř - vysoká teplota by je mohla sežehnout dříve, než bude těsto upečené.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.Zdroj: Shutterstock

Umělecké dílo: Nejvyšší level je ovšem focaccia - umělecké dílo. Internet je plný inspirací, které si vyhrají třeba s kolečky rajčat a červené cibule, snítkami tymiánu, rozmarýnu a hladkolisté petržele, stébly pažitky, proužky a kolečky žluté papriky, hrubozrnnou solí a hrubě mletým pepřem a samozřejmě olivami a kapary. Věřte nebo ne, přesně tyhle suroviny vám bohatě stačí k tomu, abyste svoji focacciu proměnili v lán vlčích máků, slunečnic i pivoněk a záhony vzrostlých keřů pod zapadajícím sluncem.

„K italskému chlebu asi nejlépe ladí bylinky. Jejich vůně je přesně to, co si vybavíme při každé vzpomínce na letní dovolenou ve Středomoří. Využijte rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalku… a pro krásnou barvu je doplňte jedlými květy chrpy, lichořeřišnice, růží, macešek i fialek, brutnáku a mnoha dalších květin,“ doplňuje inspiraci web Living iPrima.

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci
Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Tip: Pokud svému talentu moc nevěříte, povolejte děti: jejich fantazie zpravidla nezná mezí, což vašemu dílu jenom prospěje.

Zakousněte se

Focaccia je ze své podstaty příloha a Italové ji jedí všude tam, kde my volíme krajíček chleba. Můžete ji sníst, jak je, můžete ji taky namáčet do mističky s olivovým olejem a společně s olivami přikusovat k vínu.

Její základní variantu pak můžete plošně rozříznout a naplnit sýrem, šunkou a zeleninou. Popisovat její chuť je škoda slov: až se poprvé zakousnete do toho nadýchaného a křupavého kousku plného vůně, vláčného olivovým olejem a šťavnatého po rajčatech, pochopíte sami.

Foccacia - základní recept:

  • Smíchejte 500 g mouky, lžíci soli, sáček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého) a 400 až 450 ml vody a trochu olivového oleje

  • Těsto by mělo zůstávat zhruba v konzistenci tětsa na lívance - žádná tuhá hmota

  • Suroviny jenom smíchejte v jednolitý celek a nechte kynout na teplém místě (při rychlé variantě 30 až 45 minut)

  • Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto bude mírně tekuté. Potřete si ruce olivovým olejem a těsto uhlaďtě do tvaru bochníkové placky. Prsty po celé ploše těsta udělejte dolíčky a můžete jej ještě pokapat  olivovým olejem

  • Na plechu nechte těsti ještě pár minut odpočinout 

  • Troubu rozehřejte na 220 až 230 stupňů Celsia. Pečte na středním roštu cca 25 minut. Foccacia by měla být pěkně zlatá.