Chilli polévka

Ingredience: 1 dýně hokaido, 1 střední celer, 2 mrkve, 1 jablko, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, hrst dýňových semínek, 1 lžíce dýňového oleje (volitelné), sůl.

Postup: Dýni, celer, mrkev a jablko očistěte a pokrájejte na větší kousky, dejte do mísy, přidejte oloupané stroužky česneku, zakápněte lžící oleje, osolte a promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20 minut na 200 °C. V hrnci na lžíci oleje orestujte nakrájenou cibuli, poté přidejte upečenou zeleninu, oloupaný kousek zázvoru a celé chilli papričky. Zalijte litrem vody a vařte asi 20 minut. Vyjměte zázvor a papričky, polévku rozmixujte na hladký krém a dosolte. Podávejte zdobené opraženými semínky a kapkou dýňového oleje.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Recepty se švestkami: knedlíky jako klasika, chilli omáčka jako exotika

Slané dýňové muffiny

Ingredience: 350 g dýně (hokaido nebo máslové), 120 g sýra feta, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 160 ml mléka, 3 vejce, 100 g čerstvého špenátu, 2 lžíce olivového oleje, hrst semínek (slunečnice, dýně, sezam atd.), hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián atd.), lžička soli, pepř.

Postup: Omytou dýni nakrájejte na malé kostičky, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut na 200 °C. Nechte vychladnout a cca čtvrtinu dejte stranou. Ke zbylé většině přidejte 3/4 nakrájeného sýra feta, nasekaný špenát, nasekané bylinky a semínka a směs promíchejte. Zvlášť rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte k připravené směsi. Nakonec opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělte do muffinových formiček a ozdobte kostičkami zbylé dýně a fety. Pečte na 200 °C asi 18 minut.

Dýňová bábovka s ořechy

Ingredience: 120 g dýně hokaido, 1 větší mrkev, 120 g hladké špaldové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, špetka soli.

Postup: Dýni a mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte nasekané ořechy, žloutky, mléko, med, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. K bílkům přidejte špetku soli, vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka zapracujte do těsta. Pečte ve vymazané a vysypané formě na bábovku ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

Lososové závitky
Večeře, které ušetří čas. Tyto recepty jsou hotové za pár minut

Dýňová pomazánka

Ingredience: 500 g máslové dýně, 100 g tvarohu, lžička sušeného tymiánu, 50 g slunečnicových semínek, lžíce oleje, citronová šťáva, sůl, pepř.

Postup: Dýni rozkrájejte, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova. K vychladlým kusům dýně přidejte tvaroh, tymián, trošku citronové šťávy a vše rozmixujte na hladkou pomazánku. Podávejte na celozrnném pečivu, ozdobené slunečnicovými semínky.