1. ČLENSTVÍ FAČR

Na 13. řádné valné hromadě FAČR (dříve ČMFS) byly přijaty nové stanovy, které jsou platné s účinností od data přijetí, tedy od 26. června 2011. Tyto stanovy nově definují vznik členství v asociaci a zavádějí i výběr členských příspěvků.

Členstvím se zabývají ve stanovách články 3 (vznik členství), článek 4 (základní práva a povinnosti členů) a článek 5 (zánik členství).

Na 13. řádné valné hromadě FAČR bylo rozhodnuto, že výše členských příspěvků v roce 2012 bude pro všechny členy jednotná a to 50,– Kč. Od roku 2013 se budou členské příspěvky vybírat ve výši 100,– Kč pro mládež a 200,– Kč pro dospělé.

Na základě přihlášek za člena FAČR a zaplacení členského příspěvku bude vytvořena databáze členské základny FAČR, která je důležitá pro čerpání státních dotací ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva financí pro další období.

O konkrétním vzniku členství a způsobu registrace hovoří Směrnice pro vytvoření členské evidence fyzických osob schválená výkonným výborem FAČR. Dále je vydán metodický pokyn Popis registrace, který přibližuje způsoby, jak podat přihlášku v kategorii člen v souladu s článkem 3), odstavec 2), písmeno a) stanov, tedy prostřednictvím členského klubu, nebo v kategorii člen v souladu s článkem 3), odstavec 2), písmeno b) stanov, který se týká jednotlivců. Tyto dokumenty spolu s přihláškami jsou k dispozici na internetové adrese http://clenstvi.fotbal.cz/.

Z rozhodnutí VV FAČR je termín pro podání přihlášek a zaplacení členských příspěvků do 29. února 2012.

Otázky pro generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepku

Proč jde asociace do akce, která není populární, zaměstná tisíce lidí a může se zdát, že není potřeba?

Právě zdání klame. Stále více se na různých jednáních o dalším financování sportu, ale i při jednání s partnery současnými i potenciálními ukazuje, že je potřeba vědět kolik nás opravdu je.

To teď nevíte?

My dlouhodobě pracujeme s tím, že český fotbal má 650 tisíc registrovaných hráčů. Ale víme, že to může být údaj zkreslený, protože pochopitelně nedochází k aktualizaci databáze registrací.

Zavedením členství zjistíme přesný počet členů, a protože při tom je vybírán i členský příspěvek, získáme prostředky, které budou z velké části přerozděleny na nejnižší články naší struktury.

Neobáváte se, že se ukáže, že členů FAČR není zdaleka tolik, jak se teď píše?

V novém systému budeme započítávat i trenéry, rozhodčí, maséry, hlavní pořadatele. Každý, kdo bývá uveden v zápisu o utkání, musí být členem asociace. A samozřejmě, že členem může být každý člověk, který vyplní přihlášku a zaplatí příspěvek. Celkové číslo by mělo být kolem půl milionu členů.

Právě lidé z nejnižších pater fotbalu mají občas dojem, že jejich příspěvky pohltí centrum. Jak to tedy bude?

Zmíněná valná hromada zároveň rozhodla o rozdělení vybraných prostředků. Jak známo, první rok se vybírá 50 korun na osobu a tyto prostředky budou využity na vybudování funkční databáze členů.

Další léta se vybírá 100 korun za mládež a 200 korun za dospělé a kolem osmdesáti procent vybrané sumy se vrátí zpět do hnutí na základě principu solidarity. Tedy platí všichni, profesionální i tynejmenší kluby, funkcionáři, rozhodčí, ale zmíněné velká většina vybrané sumy se vrátí na úroveň okresů a krajů.

Takže se může stát, že na okresech dostanou více, než vyberou?

Matematicky vychází, že bude-li členů z velkých klubů na úrovni od ligy po divize a členů, platících jako jednotlivci, více než dvacet procent z celé členské základny, pak na okresy, lépe řečeno na kluby v okresech, půjde více, než tam vybrali.

A proč mají být členy třeba maséři?

Protože jsou vedeni v zápise o utkání, jsou na lavičce a z toho titulu mají i odpovědnost a už se nebude moci stát, že někdo, kdo se má třeba zpovídat před disciplinární komisí, náhle prohlásí, že se necítí být členem svazu. Což se nám v nedávné minulosti také stalo.

Bude mít členství ve FAČR a placení příspěvků pro členy nějakou praktickou výhodu?

Počítáme s tím, že členům například vyjednáme slevy u našich sponzorů, budeme hledat cestu k nejrůznějším benefitům. To je však náplní pro další fázi rozvoje projektu. Teď se musíme soustředit na bezproblémové vytvoření databáze členů.

K tomu potřebujete těsnou spolupráci se sekretáři klubů…

Naší výhodou je, že fotbal má propracovanou strukturu až po ty nejnižší články. Všude tam pracují schopní funkcionáři, na jejichž bedrech velká část úkolu sesbírat a zaslat přihlášky leží. Jsme si vědomi, jak náročná práce to je, a jsme jim za ni velice vděčni.

Mají lidé v terénu dost informací?

Vytvořili jsme webovou stránku http://clenstvi.fotbal.cz/ na které jsou základní informace týkající se vyplňování tří druhů různých formulářů. Najdou tam i časté dotazy a odpovědi na ně.

Fotbal si vzal pořádné sousto, zvládne ho?

Musí! A nejde jen o nějaké gesto. Na tom, abychom mohli přesně určit kolik nás je, závisí i klíčová jednání na ministerstvu. Vytváří se nový systém financování sportu a ministerstvu pochopitelně záleží na tom, aby znalo přesná čísla. Myslím, že v krátké době čeká „sčítání členů“ i ostatní sportovní odvětví. A stane se výhodou fotbalu, že bude jedním z prvních, kdo nabídne přesná čísla. I z toho důvodu bych ještě jednou všem, kdo se na tomto náročném projektu podílí, rád velmi poděkoval.

2. TRENÉRSKO-METODICKÁ KOMISE

Doškolení propadlých platností trenérské licence „C“ bude před zahájením jarní části soutěžního ročníku 2011/2012 v délce cca 2 hodiny. Přesné datum bude zveřejněno v ÚZ v průběhu měsíce března 2012.

Absolventi doškolení uhradí poplatek 250 Kč, dodají novou fotografii na průkaz a potvrdí svoji účast na sekretariát e-mailem či telefonicky.

3. KOMISE ROZHODČÍCH

Náhradní seminář rozhodčích se uskuteční v pátek 2. 3. 2012 od 16.00 hod. v prostorách OFS Kroměříž.

Semináře se zúčastní rozhodčí, kteří chyběli na prvním semináři: Benda, Dundová, Vymětal, Hasal, Zapletal st., Zapletal ml.

Dále se semináře zúčastní rozhodčí, kteří absolvují opravný písemný test: Nevřala, Kotas, Caletka, Tichánek, Rybka.

Rozhodčí, kteří se nezúčastní náhradního semináře, nebo nezvládnou opravný test, nebudou v jarní části obsazováni.

Pokud má někdo zájem stát se fotbalovým rozhodčím může se tohoto semináře zúčastnit.

4. SPORTOVNÉ-TECHNICKÁ KOMISE

Termín pro zaslání hlášenek na OFS Kroměříž je 28. 2. 2012, termín pro zaslání soupisek je 20. 3. 2012.