„O tomto víkendu ještě vše probíhá standardně, tedy i fanoušci, kteří však stejně jako aktéři musí dodržovat všechna předepsaná hygienická opatření. Za vše vždy odpovídá pořádající klub,“ upřesnil a upozornil předseda Zlínského krajského fotbalového svazu Pavel Brímus.

Náš fotbalový region zatím covidová nákaza a opatření s ní související ve velkém nezasáhla. Karanténa a s ní odložená utkání postihla v uplynulých dvou měsících jen celky Kateřinic, Nivnice, Troubek a naposledy také Starého Města, které by se ale již o víkendu mělo normálně zapojit do hry.

„Všichni, co jsme byli v karanténě, jsme již zdraví, testy jsme měli negativní. Víkend bez fotbalu nám stačil,“ pousmál se trenér Starého Města Libor Soldán.

Ilustrační foto
Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Podzim se snad dohraje, odkladů je minimum

Některé kluby a týmy z preventivních důvodů zápasy odložily, především v kategorii mládežníků, ale i zde se jedná spíše o jednotky případů.

„Je dobře, že kluby nachází společnou řeč a vždy se dohodly na náhradním termínu. Nikdy totiž nevíte, kdy se budete potřebovat dohodnout sami,“ poznamenal Brímus. „Nejdůležitější je, že všechny takto odložené zápasy již máme dohrány,“ těší šéfa.

Relativní klid a odehrané téměř všechny fotbalové zápasy hlásí svazy napříč naším krajem. „Zatím se nás problémy s kovidovou infekcí dotkly jen okrajově. Věřím, že podzimní část dohrajeme,“ shodují se zástupci všech fotbalových svazů.

Od nového týdne mohou venku sportovat skupiny maximálně do 20 osob. Jak přímo se toto nařízení dotkne fotbalových tréninků, ještě není zcela jasné.

„Čekáme na doplňující informace ze svazu, kde by měla být zodpovězená i tato otázka. Zatím tedy platí, že trénujeme normálně. Stejně ve většině případů se ani více než dvacet hráčů na tréninku nesejde. A pokud ano, budou muset vytvořit dvě skupinky,“ odhaduje Brímus.

Wellness Horal - saunový rituál.
Kam o víkendu? Na Malej Burger Festival, večerní prohlídku zoo, trh či závody

Role rodičů pomocníků převezmou trenéři

Poslední omezení se tak zásadně nedotknou ani tak seniorských soutěží, jako mládežnických. Čím nižší kategorie, tím větší servis ze strany rodičů je totiž potřeba.

„Řadu jejich činností, jako pomoc při zavazování kopaček či zajištění pitného režimu, tak bude muset převzít trenérský a realizační aparát. V příštích dvou týdnech to bude složitější, ale všichni to snad zvládneme,“ je optimistou předseda OFS Uherské Hradiště František Miko.

A jak daleko budou mimo jiných muset být rodiče svých ratolestí v případě tréninků a zápasů, kde není hřiště oploceno? „To je otázkou. Každé hřiště má bezpečnostní zónu dva metry od postranní čáry a čtyři za brankou,“ upozornil předseda OFS Kroměříž Libor Kopčil s tím, že ve většině případů se bude sázet na selský rozum.

„Bude záležet na každém klubu. Ten je totiž za pořádání jak zápasů, tak tréninků odpovědný,“ připomněl Kopčil.