„Fandím českému týmu a o to víc, že jej vede Pavel. Je to čistý, spravedlivý trenér, který nemá rád zákulisní věci," uvedl Páník.

„Pracuje pořád férově a zasloužil by si, aby touto svou cestou dokázal s mužstvem i na šampionátu uspět. Věřím, že se mu to podaří," dodal.

Tato slova vyřkl i po úvodní porážce Česka se Španělskem (0:1), která rozdělila národ na dvě skupiny. Jedna hájila defenzivní pojetí hry, druhá jej kritizovala a volala po odvážnějším projevu. Téma herního způsobu je ústřední i před dnešním duelem s Chorvatskem. Co očekává od českého týmu zlínský odborník?

„Je nutné hráče v hlavách přesvědčit, že hráli proti špičkovému mužstvu a jen málo jim chybělo k remíze. A ubezpečit je, že jsou stejně dobří jako Chorvaté. Věřím, že Pavel Vrba tímto stylem s hráči mluví a dokáže je správně nachystat. Jim se odblokuje hlava a půjdou hrát na vítězství, nikoliv na remízu. S Chorvaty si to rozdají jako rovný s rovným," je přesvědčený 59letý kouč.

Co se týče zvolené taktiky trenéra Vrby ve zmiňovaném duelu se Španělském, patří k těm, kteří se jí zastávají.

„Kdybychom remizovali, takřka všichni by uznali, že jsme hru podřídili výsledku a byli spokojení. Je to podobné, jako když jedeme se Zlínem na Spartu či do Plzně. V sezoně jsme si to sice s nimi rozdali a zanechali výborný dojem, avšak prohráli jsme 0:3, respektive 2:4. Nutno však také podotknout, že liga je něco jiného než EURO. Hraje se třicet zápasů a po jedné takové porážce se nic neděje," vysvětlil Páník.

ÚSPĚCHY VRBY? KOŘENY JSOU V PRÁCI U MLÁDEŽE

Koneckonců byla to ojedinělá defenzivní strategie jeho kamaráda Pavla Vrby. Jinak dvaapadesátiletý kouč takřka vždy razil útočný fotbal, kterým jeho mužstvo bavilo fanoušky. Ať už to bylo v Púchově, v Žilině, v Plzni nebo právě i u národního týmu. Ruku v ruce s tím slavil i velké až mimořádné úspěchy. K umění nejúspěšnějšího českého trenéra současnosti přidává Bohumil Páník zajímavé poznatky. Kořeny nalézá v práci s mládeží v Baníku Ostrava.

„Pavel u žáčků a dorostu podstoupil pedagogický proces, během kterého vychovával a převychovával kluky. A dařilo se mu to správně. Když kluka vytrénujete jen jako fotbalistu, vyroste z něj pak stejně zmetek. A stejná schopnost je pak potřeba i u mužů – dostat hráče na svou stranu. Pokud se vám to podaří, můžete dosáhnout úspěchů," přiblížil zlínský kouč. A doplňuje ještě jiný úhel pohledu, ze kterého vyplývá další pozitivum.

„Například teď u národního je to Pavlova velká výhoda, že má za sebou cestu přes mládež. Nepamatuji si, že by jiní reprezentační trenéři měli stejné zkušenosti. Oni vždy dokázali pracovat jen s hotovým materiálem, kdežto Pavel je schopný pracovat s materiálem, který ještě není dodělaný. Hráče posouvá vpřed."

PÁNÍK ZŮSTAL V POLSKU A PÚCHOV VZAL VRBA…

Pavel Vrba procházel trenérskou školou u mládeže

v letech 1996 až 2003. A právě v tom období s ním sdílel jednu kancelář i Bohumil Páník, který z Ostravy odešel v roce 2000. Na toto působení má dodnes krásné vzpomínky.

„Ve velké místnosti nás bylo šest až osm profesionálních mládežnických trenérů. Šéftrenérem byl přitom Verner Lička, který do našich metod vnesl francouzskou školu. Začali jsme praktikovat zónovou obranu se vzájemným zabezpečením a měli jsme také svůj slovník, kdy jsme o hráčích mluvili jako o dvojce, šestce, desítce a podobně. Katapultovalo nás to oproti ostatním do úplně jiné sféry, v té době to v České republice nikdo neznal a při zápasech nám nikdo nerozuměl. Byli jsme na to pyšní," usmál se Páník.

„Byli jsme dobrá parta. Chodili jsme spolu i na pivo, přičemž jsme pořád debatovali o fotbale. Pavel Vrba byl veselý kluk a bezvadný parťák. Všichni jsme se pak prosadili na nejvyšší úrovni. Pavel to dotáhl až do reprezentačního áčka," dodal.

Při povídání zkušeného kouče k Pavlu Vrbovi přitom vyplula na povrch ještě jedna zajímavost. Kdo ví, jak by se všechno vyvíjelo, kdyby přijal nabídku slovenského Púchova. Měl ji krátce předtím, než na ni v létě 2004 kývl přerovský rodák.

„Chystal jsem se tam jít, protože v polském Lechu Poznaň byly finanční problémy, ale nakonec jsem se s klubem domluvil na další spolupráci. Místo v Púchově pak zaujal Pavel, kterému v Ostravě neprodloužili smlouvu, když byl jako asistent Františka Komňackého u titulu Baníku. Jsou to ty osudové momenty v životě," pronesl Bohumil Páník.