„Kluci jsou šikovní, mají motivaci, takže určitě se porvou o co nejlepší výsledek. Bude to zajímavá konfrontace se silnými soupeři. Všichni se moc těšíme,“ říká trenér vítězného celku Jakub Jakub Chwaszcz.

Žáci Základní Komenského II ve Zlíně si to o první místo tradičně rozdali s rivaly ze Sportovní školy v Uherském Hradišti. Vzájemný souboj dvou velkých favoritů skončil bezbrankovou remízou, další duely už byly pouze otázkou skóre.

Více branek soupeřům nakonec nasázeli zlínští mladíci, kteří se radovali z dalšího triumfu v kariéře. „Trošku při nás stálo štěstí, kterému ale šli kluci naproti. Tým z Uherského Hradiště byl velmi zdatný soupeř. Ve vzájemném souboji nás podržel brankář,“ přiznal Chwaszcz.

Ten měl k dispozici naděje Fastavu. Dres Základní školy Komenského II. navlékl i syn Petra Slončíka Šimon nebo sourozenci Tomáš a Filip Hellebrandovi, jejichž tatínek si zahrál s Petrželkou Ligu mistrů.

Brutální vražda servírky se odehrála 20. dubna 2017 v penzionu Bezměrovský dvůr v Bezměrově na Kroměřížsku
Za surovou vraždu ženy má jít do vězení na 17 let

Za Sportovní školu v Uherském Hradišti zase nastoupil syn současného trenéra Slovácka Šimon Kordula. Šikovný mladík se ale stejně jako zbytek družstva musel spokojit s druhým místem. „Nevyšlo to o pár gólů. Na to, že nám chybělo pět hráčů základní sestavy a dva nejlepší hráči se zranili, tak kluci hráli dobře. Bez střídání to měli těžké,“ říká trenér týmu Jiří Kodrla.

Zatímco Lukáš Hrbáček se zranil už v týdnu, Vlastimil Hrdlička odstoupil v průběhu finálového klání. Zbytek party odjel se Slováckem do Chorvatska, takže Krajské finále McDonald's Cup nestihl.

Mladší kategorii trošku překvapivě ovládli chlapci ze Základní školy Trávníky v Otrokovicích, kteří v konkurenci Vsetína, Kroměříže, Zlína a Uherského Hradiště nenašli přemožitele a zaslouženě slavili. „Fakt paráda Pro tuto školu je to obrovský úspěch,“ prohlásil jeden z trenérů, Tomáš Frydrych, který triumf nečekal. „Kluci se s tím ale porvali velmi dobře. Hráli parádní fotbal a hlavně bojovali. Smekám před nimi,“ uvedl Frydrych.

Otrokovičtí ovšem na rozdíl od vítěze starší kategorie nikam dál nepostupují, vítězství v krajském kole bylo jejich letošním vrcholem. „Trošku mě to przí, protože už se to nemusí podařit,“ ví Frydrych.

Krajské finále populárního McDonald's Cupu v úterý hostila zlínská Vršava. Na tradičním žákovském klání se představili chlapci a dívky ve věku od šesti do jedenácti let.

Ilustrační foto.
Jak jste prožili 20. století? Ptají se žáci ze Zlína svých sousedů

Na přírodním pažitu a umělé trávě se utkali vítězové okresních kol z Uherského Hradiště, Vsetína, Kroměříže a Zlína. Finalisty doplnili žáci pořádající Základní školy Komenského II.

Slavnostního vyhlášení se zúčastnili i fotbalisté ligového Fastavu Zlín. Ceny mladým sportovcům předávali Tomáš Janíček a Petr Hronek. „Pro děti je to určitě super akce, která je může posunout někam dál. Za mě takových turnajů moc nebylo. Zlínská mládež vždycky byla na slušné úrovni, takže o budoucnost fotbalového klubu strach nemám,“ říká zkušený fotbalista Tomáš Janíček:
Ani jeho spoluhráč Petr Hronek se nikdy McDonald's Cupu aktivně nezúčastnil. „Je to dobrá věc. Děti alespoň něco dělají, nejsou u počítače nebo tabletu, ale aspoň se hýbají,“ říká záložník Fastavu, který turnaje moc rád neměl, protože byly hrozně náročné a vysilující. „V tomto věku je to však takové zpestření. Hlavně že kluci a holky nemusí být ve škole,“ dodává Hronek.

McDonald's Cupu je největší fotbalový turnaj pro žáky základních škol. Letos se koná už jednadvacátý ročník. Ve dvou věkových kategoriích nastupuje do turnaje téměř osmdesát tisíc chlapců a děvčat ve věku od šesti do jedenácti let.

Ilustrační foto
Mistrovská kopaná ve Zlínském kraji
Ilustrační foto
Mládežnický fotbal ve Zlínském kraji

McDonald's Cup, krajské finále Zlín 2018

Kategorie A (mladší):
Konečné pořadí: 1. ZŠ Trávníky Otrokovice, 2. ZŠ Oskol Kroměříž, 3. ZŠ Sychrov Vsetín, 4. ZŠ Komenského II Zlín, 5. ZŠ Sportovní Uherské Hradiště
Nejlepší střelec: Karel Neradil (ZŠ Trávníky Otrokovice)

Kategorie B (starší)
Konečné pořadí: 1. ZŠ Komenského II Zlín, 2. ZŠ Sportovní Uherské Hradiště, 3. ZŠ Slovan Kroměříž, 4. ZŠ Trávníky Otrokovice, 5. ZŠ Sychrov Vsetín
Nejlepší střelec: Lukáš Novotný (ZŠ Sportovní Uherské Hradiště)