„Počasí ještě stále není jarní, ale protože předpověď na víkend není špatná a fotbalové terény se liší podle destinace, necháme rozhodnout samy pořadatele úvodních jarních kol, zda utkání na své ploše sehrají. Jde nám nejen o zdraví hráčů, ale i o hrací plochy, které bychom nechtěli hned na úvod zničit. Většina z nich je ještě ve vegetačním klidu,“ konstatoval předseda KFS a OFS Zlín Pavel Brímus. „V neposlední řadě se fotbal hraje pro fanoušky, kterým se do zimy nechce,“ doplnil.

Hrát se rozhodně nebude na Vsetínsku, kde znalí specifických „horských“ klimatických podmínek již na podzim rozhodli, že úvodní 14. kolo přeloží na 23. a 24. červen. Naopak ve zbylých třech okresech platí stejná výzva jako v případě KFS Zlín.

Vlastimil Petržela
Vedení fotbalistů Fastavu se omluvilo za výrok kouče Petržely o černochovi

„Své rozhodnutí nehrát musejí pořádající kluby oznámit do čtvrtka do 16 hodin a následně STK případné odklady posvětí. O osudu zbylých rozhodne rozhodčí na místě,“ konstatoval předseda OFS Uherské Hradiště František Miko.

„Nechceme rozbít hřiště, soucítíme s oddíly, víme, že to mají těžké,“ dodal Miko.

Celky spadající do zlínského OFS mají svá rozhodnutí nahlásit do páteční 10. hodiny, na Kroměřížsku pak do pátečního poledne.

„Podle dílčích informací a indicií očekávám, že se odehraje menší polovina naplánovaných zápasů, spíše třetina,“ odhaduje Brímus.

„Náhradní termíny budou v čase květnových státních svátků. Menší komplikace může nastat, pokud si odloží duel i celek, jenž se dostal do semifinále poháru, který je naplánován právě na prvního května. Vše budeme řešit dohodou,“ slíbil šéf KFS Zlín.

V podobné situaci jsou i kluby hrající MSFL a divize.

Vedení soutěže po celoplošném odkladu prvního jarního kola na polovinu června dává klubům možnost rozhodnutí, zda doma odehrají víkendový zápas nadcházejícího 18. kola.

„Pořádající klub dá do čtvrtečního poledne vědět, zda utkání o víkendu odehraje, či nikoliv,“ píše se v rozhodnutí řídícího orgánu.