Stačil jeden jediný mač a zelený pažit na severu Čech vystřídalo bláto. „Rozhodčí řekl, že terén je způsobilý ke hře,“ líčili zástupci domácího klubu. Těžko říct, co si hlavní sudí Miroslav Zelinka myslel. Asi mu chumelenice dělala radost. Nebo snad měl v hlavě jednu lidovou pranostiku, jež říká: „První sníh dlouho nepoleží.“ Jenže on ležel (a padal). Ani vyhřívaný trávník nepomohl.

Václav Kotal
Kam dál, pane Kotale? Letenská krize pokračuje i nadále

Jablonec sice bláznivý mač proti Příbrami vyhrál, nikdo se nezranil, ale potom si sami fotbalisté zašli na „brigádu“ – drny (hroudy) bylo třeba alespoň zašlapat…

Pomohlo to, podle nejnovějších zpráv by se v Jablonci mělo dát hrát už o tomto víkendu.

A dál? „Důležité je, aby hřiště vyschlo, ale to je teď málo pravděpodobné. Na hřiště nemůže najet technika, aby se dala hrací plocha rychleji do pořádku,“ řekl mluvčí klubu Martin Bergman.

Nedalo se to odklidit

Podobná situace se odehrála i teď v pátek, nicméně v Mladé Boleslavi arbitr Alex Denev duel s Olomoucí odložil – na dnešek. „V podstatě se tím zachránilo jedno ligové hřiště. Jsme určitě rádi, že vše nedopadlo tak jako v Jablonci. Nedalo se to odklidit,“ uvedl tamní mluvčí Jiří Koros.

Podle informací z města aut je kvalitní drenážní systém schopen odstranit asi centimetr sněhu za hodinu. „Těžký sníh se odklízí mnohem hůř. Taje odspodu a jde těžko stáhnout, aniž bychom hřiště nerozbili,“ přiblížil správce Jan Pechanec.

Rudolf Řepka
Pelta? Fotbal měl v srdci. Berbr byl zlo, říká Rudolf Řepka

Mimochodem, cena nového fotbalového trávníku, jenž by splňoval nároky pro profesionální fotbal, není nezanedbatelná.

Chce-li klub ušetřit, dá se sehnat (vypěstovat) pažit za asi milion korun. Ovšem kvalitnější směsi včetně úpravy podloží vyjdou zhruba na tři miliony. Poslední variantou, zhruba stejně drahou, jsou předpěstované trávníkové pásy. 

V Jablonci chystají na léto rekultivaci. „Na nový trávník nebude čas,“ podotkl Bergman.