Lovci autogramů (selfíček), pozor. Tolik hvězd na jednom místě dlouho nebylo. A zase asi dlouho nebude.

K řece Moravě přijedou 18. června legendární fotbalisté, členové týmů, které získávaly medaile na velkých turnajích. K vidění budou žijící členové stříbrné party ze světového šampionátu v Chile 1962, hrdinové z Eura 1976 i olympiády v roce 1980. 

"Dodnes mi vadí, že jsme se jako země a reprezentace rozdělily," poznamenal Panenka, o němž se v poslední době mluvilo v různých souvislostech. Předloni překonal zákeřný covid a teď byl jeho proslulý dloubák díky Karimu Benzemovi z Realu Madrid k vidění v semifinále Ligy mistrů. 

David Limberský na úterní tiskové konferenci u příležitosti jeho rozlučkového zápasu.
Limberský chystá rozlučku. Vrba dostal pozvánku, jeden hráč přijet nesmí

Pokud jde o někdejšího tahouna Ćeskoslovenska, v Kroměříži by měl nastoupit dokonce za dva týmy. Nejprve za starou gardu Bohemky a pak i za Kanonýry.

"Za ty si zakopu premiérově, protože teprve před pěti lety po změně statutu klubu ligových kanonýrů se mi započítalo i 63 gólů, které jsem na konci kariéry nastřílel za Rapid Vídeň v rakouské lize. A tak jsem až v důchodovém věku vstoupil mezi stovkaře," usmál se 73letý rodák z Prahy.

A proč zrovna Kroměříž? Zdejší rodák Josef Silný, držitel stříbra z MS 1934 v Itálii, útočník, který dal v 50 mezistátních zápasech 28 branek, majitel ligových titulů se Slavií a se Spartou, se stal prvním střelcem, jenž dosáhl mety 100 ligových branek. A stalo se tak před devadesáti lety.

Stadion nově ponese jeho jméno a místní mu tady odhalí pamětní desku. "Město si váží svých rodáků, kteří něco významného dokázali a kteří přispěli k propagaci a šíření dobrého jména Kroměříže," uvedl starosta Jaroslav Němec.

Ovšem hlavním bodem slavnosti bude souboj kanonýrů z Česka proti borcům ze Slovenska.

Představí se třeba David Lafata, Jan Koller, Radek Drulák, Horst Siegl, Pavel Kuka i Ivan Hašek.

Klub ligových kanonýrů má padesátileté výročí, nicméně dorazí i ti, co se nezařadili mezi jeho členy. Starším ročníkům určitě řeknou něco jména jako Josef Jelínek, Jozef Štibrányi, Ján Geleta a Jan Brumovský. Panenkovu generaci budou hájit také Ivo Viktor, Karol Dobiaš, Zdeněk Nehoda, Ján Pivarník či Ladislav Jurkemik a v jednání jsou další, například kapitán Anton Ondruš. 

Reportáž z turecké Alanye. Tady hrál fotbalista Josef Šural, tady při nehodě minibusu zemřel. Dnes je tu po něm pojmenované obří dětské hřiště a má tu sochu.
Reportáž z místa, kde zahynul Šural: Děti řádí u sochy, viník sedí za mřížemi

Perlička na závěr: mezi hosty se objeví i slovutní trenéři Karel Brückner, Jaroslav Šilhavý nebo Petr Uličný, organizátoři lákají také současné hvězdy národního týmu v čele s Tomášem Součkem a Patrikem Schickem.