Skupina smrti s nejlepšími evropskými kluby, nebo o něco snadnější skupina s větší nadějí na postup? Dnes v 18 hodin začíná slavnostní ceremoniál letošního ročníku Ligy mistrů, při němž budou rozlosovány základní skupiny. Ve hře bude také český šampion, Viktoria Plzeň se do elitní soutěže vrací po pěti letech a bude jí hrát potřetí. Poprvé po třinácti letech se pak český šampion probojoval přímo do základní fáze, bez předchozí účasti v nepříjemných předkolech.

V osudí se to bude jen hemžit prvotřídními kluby, jejichž plakáty si kluci věší nad postele v dětských pokojích. "Přeju si dostat Manchester United," prozradil na klubovém webu kanonýr Michal Krmenčík, největší eso Viktorie. A spoluhráči? Tak třeba… Jakub Řezníček vyhlíží Real Madrid a stejnou výzvu by rádi přijali i Roman Hubník s Danielem Kolářem. Bílý balet byl jednoznačně nejčastějším přáním českých šampionů, na druhém místě skončil Paris. St. Germain, s obávaným útočným triem Neymar - Cavani - Mbape.

"Můj tip je: že nám vylosují Lokomotiv Moskva a Monako. Ze druhého koše bych si přál portugalského soupeře, Benfiku nebo Porto," uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba.

Plzeň bude losována ze čtvrtého koše, ty nejkvalitnější kluby jsou v prvním. Platí pravidlo, že ve stejné skupině nesmí být více týmů ze stejné země a také se vylučuje společné nalosování ruského a ukrajinského klubu, kvůli vyhrocené politické situaci.

Jakou skupinu Plzni přejete?

Možností je mnoho, ale některé varianty by byly skutečně pikantní. 

Skupina smrti: Paris. St. Germain, Manchester United, Valencia, Plzeň

Neprůchodná: Real Madrid, Dortmund, Liverpool, Plzeň.

Postupová: Lokomotiv Moskva, Neapol, PSV Eindhoven, Plzeň.

Nebo snad nevěříte, že by Viktoria nemohla z podobné skupiny minimálně do jarní fáze Evropské ligy proklouznout? Zaručila by jí to třetí příčka. První dva týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů Ligy mistrů, poslední celky končí.

Rozdělení do košů

1. koš: Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Bayern, Manchester City, Juventus, Paris. St. Germain, Lokomotiv Moskva.

2. koš: Dortmund, Manchester United, Porto, Šachtar Doněck, Benfica Lisabon, Tottenham, Neapol, AS Řím.

3. koš: Liverpool, Schalke, Lyon, AS Monaco, Ajax, CSKA Moskva, Eindhoven, Valencie.

4. koš: Plzeň, Bruggy, Galatasaray, Young Boys Bern, Inter Milán, Hoffenheim, AEK Atény, Crvena zvezda Bělehrad.