Zprvu organizátoři stáli o Spartu. Neuspěli. Ještě před několika dny to vypadalo, že na začátku ledna na Maltu vyrazí Plzeň a potká tam Mladou Boleslav, obhájce loňského prvenství.

Kdepak. Všechno je jinak.

Západočeši po dlouhých jednáních odmítli soustředění v neznámém prostředí, stejně tak se zachoval klub z města automobilů, u něhož sehrála klíčovou roli výměna trenéra. „Chápeme to. Funkcionáři zvažují, zda v této době vůbec jezdit do ciziny,“ konstatoval Lubomír Ježek, ředitel oddělení sponzoringu Tipsportu - společnosti, jež tenhle turnaj vymyslela a ve Středomoří uspořádala už dva ročníky.

Fotbalová příprava českých klubů na Maltě.
Zimní příprava v exotice? Fotbalisté si pochvalují teplo a trávu

Ovšem jinde neváhali – kývly Brno a Olomouc.

Zbrojovka to na Maltě zná dobře. Byla zde už v předchozích letech, v premiérovém ročníku dokonce dokráčela k triumfu. Sigma naopak prožije svou premiéru. „Rozhodlo to, jakou mají formu. Jde o třetí tým ligy, který takhle odměníme za dobré výsledky,“ dodal Ježek.

Důležitá poznámka: kluby za účast nic neplatí. Ušetří statisíce korun, jež by jinak musely za soustředění zaplatit. Organizace i náklady jdou za Tipsportem a Maltou, která má zájem na tom přilákat do země kvalitní sportovní kluby (a konkurovat tím třeba Španělsku a Turecku).

Testy a zase testy

Olomouc v čele s trenérem Radoslavem Látalem kvůli Maltě překopala zimní přípravu.

Na jednu stranu to může být docela risk: letošní pauza mezi podzimní a jarní částí trvá pouze 24 dní (14. kolo se odehraje 23. prosince, 15. kolo je na programu o víkendu 16. a 17. ledna).

Usain Bolt na fotbalovém tréninku
Fotbalový sen v nefotbalové zemi. Bolt na Maltě hrát odmítl

Z druhé strany, turnaj proběhne v přísné bublině. Obavy z koronaviru tak klesly na minimum. „Navíc ve srovnání s Evropou je u nás situace lepší. Křivka nákazy klesá,“ vzkázal ředitel maltské turistické centrály Carlo Micallef.

Fotbalisty kromě nejrůznějších výjimek samozřejmě čeká testování: před odletem, na místě… Týmy budou mimo zápasy a tréninky izolovány ve svém hotelu, který leží mimo městskou aglomeraci. Každý dostane vlastní autobus, vlastní šatnu.

Pokyny úřadů a epidemiologů nebere nikdo na lehkou váhu. „Bude to jedinečný turnaj i tím, v jaké době se nacházíme. Chceme udělat vzorovou akci,“ podotkl Ježek.

Mimochodem – kromě dvou českých týmů se na Maltě představí slovenská Trnava a jeden elitní rakouský klub. Zatím však organizátoři tají, o koho půjde. Podle všeho by mohlo jít o celek, který na podzim hrál Evropskou ligu.

Další podrobnosti k Tipsport Malta Cupu:
Termín: leden 2021 (3.1. – 10.1.)
Obsazení: Brno, Olomouc, Trnava, ?
Systém turnaje: semifinále, finále, zápas o 3. místo