Jenže tohle všechno má háček - řeč není o Česku, takhle se teď žije na Maltě.

„Víte, jsme malá země, ale systém nám tu funguje. Po několika těžkých měsících na jaře roku 2020 jsme se o koronaviru leccos dozvěděli. Jsme relativně v klidu a především dodržujeme pravidla,“ řekl českým novinářům Clifton Grima, zdejší parlamentní sekretář pro sport.

Fotbalový turnaj na Maltě: Na lavičku jen v roušce (na snímku hráči Brna)
Fotbalová bublina na Maltě. Všude roušky, moře je lepší než bazén

Koronavirová čísla
od začátku pandemie

14 529 případů
233 úmrtí

Malta, kde žije zhruba půl milionu lidí, samozřejmě těží ze své polohy - na ostrov se bez testu na koronavirus nedostanete.

A hlavně: úřady stíhají trasovat nakažené a potenciální kontakty. Jdete do bazénu? Vyplňte údaje. Roušku tu nosí každý. I maminka, která osamocena čeká na své dítko, až dokončí plavecký kurz. Mimochodem, zakrytá ústa a nos má rovněž instruktorka v bazénu. Jak disciplinované!

I díky striktním pravidlům se zde v uplynulých dnech mohl odehrát fotbalový turnaj. Jediný svého druhu v tomto období. Na národním stadionu si zahrály čtyři kluby a třeba slovenská Trnava se z povinných testů před návratem domů dozvěděla: „Žádný nakažený.“

Řeknete si: ráj! Jenže on to je pouze jeden úhel pohledu.

Jakub Kohák je známý fotbalový nadšenec
Kohák i Novotný o nelehké době, sportu a Spartě. Co řekli o sbírkách?

Nemyslete, i Malta se točí v bludném koronavirovém kruhu. Už několikrát se tu zavřely školy. Je to pár dnů, co protestovali učitelé, kteří chtěli učit na dálku. A třeba fotbal na ostrově ve Středomoří bojuje s velkou finanční krizí a řada zápasů se odkládá kvůli nakaženým nebo kontaktům s nimi…

Ale celkově vzato, Malta je na tom pořád lépe než Česko.

Šampioni z Rakouska
Z celkového vítězství se na Tipsport Malta Cupu poprvé radoval jiný než český tým. Finále třetího ročníku ovládli fotbalisté WSG Tirol, kteří zdolali Olomouc až v penaltovém rozstřelu. „To už je loterie,“ glosoval to kouč Sigmy Radoslav Látal. Třetí místo obsadilo Brno, které vyzrálo na Trnavu. Víc než výsledky si však všichni aktéři pochvalovali dobrou přípravu. „Splnilo to účel,“ uvedl Richard Dostálek, trenér Zbrojovky.