Podle informací Deníku teď na spoustě míst v republice probíhají utajené schůzky. Spouštěčem bylo zatčení Romana Berbra, někdejšího místopředsedy, jenž z vazby rezignoval. Jeho stoupenci okamžitě začali jednat.

Cíl? Udržet své funkce, zachovat penězotoky.

Ale na situaci zareagovali i „rebelové“.

Ondřej Lípa, dříve fotbalový komentátor, pak funkcionář a nyní jeden z manažerů iniciativy Fotbalová evoluce
Změň okres, změníš fotbal. Lípa o iniciativě: Samy osobnosti nic nezmůžou

Reportér Deníku se dostal na neoficiální setkání hráčů, trenérů i funkcionářů v Kolíně, tedy okresu, který býval jednou z mnoha Berbrových bašt. Na tribuny stadionu přišli i v mrazu zástupci čtyřiceti klubů, což je pohodlně většina všech klubů z okresu. Přišel také kolínský starosta Michael Kašpar. Hlavní sdělení z této schůze by se dalo interpretovat takto: Máme zájem dělat fotbal čistě.

„Tady platívalo, že fotbal se dělá v týdnu a o víkendu sklízejí sudí a některé týmy ovoce. Myslím si, že nastala ta doba, kdy by se to mělo změnit,“ řekl Marek Chvalovský, kouč Býchor. 

Jeho trenérský kolega Josef Kuba je optimista. „Doufám, že bude i dost ochoty tuto nevděčnou práci dělat. Ale většinu lidí, co tu diskutovali, znám a to mi dává naději,“ řekl matador z Bečvár. 

Válka zákulisních tahů

Podobných hlasů od lidí, kteří dělají fotbal ve svém volném čase (ať kvůli zábavě či dětem), bylo víc. Ovšem pozor, řešil se okres a jeho potíže, nikoli funkce v čele asociace. 

Roman Berbr - místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) byl zatčen policií a vzat do vazby. Následně rezignoval na všechny své funkce ve fotbale.
Odposlechy ve fotbalové kauze: Berbr měl přikázat pomoci Spartě

Vše vychází z modelu, s nímž přišla iniciativa Fotbalová evoluce, jež radí těm, co mají zájem. Se stanovami, mládeží… Její motto zní: „Změň svůj okres, změníš český fotbal.“ Mezi těmito nadšenci (chcete-li vzbouřenci) ční jméno Vladimíra Šmicera.

„Všude, kde jsem zatím byl, se najdou lidé, kteří to chtějí dělat. Férově,“ uvedl Šmicer, někdejší reprezentant, jenž osobně dorazil i do Kolína.

Tato iniciativa však začala být trnem v oku. Dá se říct, že začala pravá (až hybridní) válka slov a zákulisních tahů.

Příklad číslo 1? Podle šuškandy z východu Čech se prý Šmicer rozhodl, že nehodlá dál bojovat a nechce už být tváří Fotbalové evoluce.

„Nic jsem nevzdal. Beru to vážně,“ odvětila legenda Liverpoolu, jež dnes mj. úspěšně podniká v nemovitostech.

Příklad číslo 2? Stávající funkcionáři spěchají s volbami na úrovni okresů i krajů. Třeba právě střední Čechy jsou toho důkazem.

Chtějí, aby „rebelové“ neměli na svůj převrat čas.

Miroslav Liba
Liba po fotbalové aféře uznává: Nejsem svatý. Mluví o pachuti i Barošovi