17. ledna 2020: Schalke – Mönchengladbach 2:0.

Potom třicet utkání mezi elitou a jedna porážka za druhou (sem tam remíza).

9. ledna 2021: Schalke – Hoffenheim 4:0.

„Tohle nám určitě dodá sebevědomí,“ prohlásil kouč Christian Gross, který však ihned krotil euforii. Z krize prý vede dlouhá cesta.

Německý trenér Joachim Löw
Blamáž, katastrofa. Němci byli pro smích: "Dostali jsme lekci z fotbalu."

Nejvíc teď v Německu řeší, co bude dál. Schalke se zatím odlepilo z posledního místa tabulky, ale finanční a další starosti pokračují. „Klub připomíná obří loď, jež se zmítá na rozbouřeném moři,“ řekl Jörg Strohschein, expert televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle.

Největší problém? Peníze. Někdejší účastník Ligy mistrů trpí kvůli koronaviru víc než jiní. Dluhy dosáhly výše 240 milionů eur (v přepočtu skoro 6,3 miliardy korun).

I kvůli řadě skandálů zmizel (čtěte byl nucen rezignovat) svérázný miliardář a šéf klubu Clemens Tönnies. Leč zlepšení nepřišlo. Ani na bankovních účtech, ani na hřišti.

Návrat tahouna Kolašinace

Samozřejmě, jinak se hraje s fanoušky v proslulé aréně v Gelsenkirchenu a jinak to jde (spíš nejde) bez nich. Ale aby tým prohrál i přípravné duely s outsidery ze třetí ligy? Blamáž. Mužstva Verl a Uerdingen získala zážitek na celý život.

Za poslední měsíce se tým proměnil. Ono zmiňované vítězství z loňska pamatují jen tři fotbalisté, co teď nastoupili v základní sestavě. Ostatně i trenérů bylo dost, Gross je čtvrtým, který sedí na lavičce od září!

Marcus Rashford zvěčněný na malbě umělce Akse P19.
Hvězda Manchesteru nezáří jen na trávníku. Za boj pro děti získá prestižní cenu

Přesto se může blýskat na lepší časy. Vzpruhou je třeba příchod zkušeného obránce Seada Kolašinace, který dal na pár měsíců sbohem Arsenalu a vrátil se „domů“. „Přebírám zodpovědnost,“ vyhlásil bosenský reprezentant narozený v Německu. A hned jako kapitán dovedl tým k důležité výhře.

Bláznivý příběh o Schalke a jeho čekání na úspěch tak končí. Na poslední chvíli odmítlo nechtěný rekord.

Vzpomínka na odpadlíky z Berlína
Rekord v počtu zápasů bez vítězství v Německu odolal. Nechtěný primát drží (již zaniklý) klub Tasmania Berlín. V jediné sezoně, kdy hrál mezi elitou (1965/1966), neuspěl v 31 utkáních v řadě.