Důvod? Uplynulo už sedmnáct let od data, kdy přišel do Chelsea. Možná si sami vzpomenete, leden 2004, Londýnem "prosvištěla" sněhová bouře a také si tady začínal zvykat český brankář.

Od té doby zažil mnohé, tituly, trofeje… A nedávno i vyhazov dřívějšího parťáka.

„To bylo složité,“ přikývl Čech, poradce a technický ředitel klubu. Brzy si však uvědomil, že šlo o správný skrok. „Atmosféra v klubu je pozitivní. Nový trenér Thomas Tuchel přinesl nový impulz,“ dodal s ohledem na výsledky – „Blues“ vyhráli pět ze šesti duelů.

Petr Čech ve výstroji hokejového klubu Guildford Phoenix.
Petr Čech: Mou první bránou je teď ta hokejová. Fandí mi i v Chelsea

Ale dost o fotbale, někdejšího reprezentačního kapitána trápí jedna věc: od známých a rodiny v Česku cítí frustraci. Kvůli tomu, že děti nemohou sportovat.

„Situaci je třeba řešit. Ale je to stejné i v Anglii,“ vzkázal 38letý otec dvou dětí.

Ano, na ostrovech platí stejné restrikce jako v Česku. Profesionální sport běží, amatéři mají smůlu. „Drtivá většina trenérů a dobrovolných funkcionářů se snaží, jenže hodina přes zoom trénink nenahradí. Tchán cítí, že touha dětí u sportu vydržet postupně klesá. Logicky hledají jiné formy zábavy, jednou z variant jsou samozřejmě počítačové hry. Je velkým otazníkem, zda se po návratu sportu ještě podaří děti přitáhnout zpět,“ podotkl Čech.

Někdejší fotbalista zároveň upozornil: „Jen sportující společnost může být dlouhodobě zdravá.“

Barbora Špotáková (vlevo) a Kateřina Emmons (vpravo) vzaly své děti na vycházku. Do toho vymyslely soutěž v přetahované s lanem
VIDEO: Mámy bijí na poplach. Emmons a Špotáková se ozvaly v kampani

Otázkou je, zda tento apel něco zmůže - podobně hovořili v posledních týdnech další sportovci, trenéři i osobnosti z lékařského světa. A pořád nic (údajně se s uvolněním čeká na lepší situaci).