Oficiálně zní dnešní novinka takto: Vydra zůstává v Burnley, jelikož klub s ním prodloužil smlouvu do roku 2022. Reakce hráče byla (podle oficiálních stránek) plná nadšení: "Je skvělé, že s rodinou víme, kde budu působit."

Jenže pravda leží někde jinde. 

Není to tak, že by skákal radostí.

Vydra je prostě v Burnley nespokojený.

Fotbalista Burnley Matěj Vydra (vlevo) přijímá gratulaci od spoluhráče Jeffreyho Hendricka ke svému gólu v anglické lize.
Nejhezčí gól v Premier League dal Vydra. Jako první Čech vyhrál měsíční anketu

Důvod? Rodák z Chotěboři na podzim znovu strádá - v Premier League nastoupil jedinkrát v základní sestavě (a co jsou mu platné dva góly v poháru). "Myslím, že je v něm velký potenciál, ale nedokáže ho prodat," líčil kouč Jaroslav Šilhavý poté, co útočník skóroval proti Izraeli.

Jedno stěhování za druhým

Tak si pojďme shrnout Vydrovu dosavadní kariéru. Jihlava, před dovršením dospělosti přestup do Ostravy, pak Udinese, Bruggy, Watford, West Bromwich, Reading, Derby a teď angažmá v Burnley. 

Už jen tenhle výčet mluví sám za sebe. Talentovaný forvard se už stěhoval tolikrát, že byste při počítání dost možná udělali chybu.

Stačí si vzít případ angažmá v Udinese, tam se vracel čtyřikrát. Nebo blázinec ve Watfordu - poprvé tady hostoval v roce 2012, ale v klubu nastálo zakotvil až o tři roky později. A i tady zažil veletoče.

Majitel klubu ho třeba odmítl pustit na Euro "21". Důvod? Chtěl, aby odpočíval. Nepomohla ani intervence u šéfa anglické asociace!

Když jej pak přetáhlo Derby a udělalo z něj za 10 milionů liber šestého nejdražšího fotbalistu v české historii, vypadalo vše nadějně.

Matěj Vydra se raduje z vítězství nad Nizozemskem.
Vydra se stal šestým nejdražším českým hráčem: Derby? Je to vysvobození

V sezoně 2017/2018 nastřílel v druhé nejvyšší soutěži 21 gólů. Lákal ho jeden lepší klub než druhý. A on si vybral Burnley. Jenže skok mezi elitu nevyšel dle představ. Vydra dokonce jednou prozradil, že trenérovi se nelíbí, že se neusmívá…

Sparta? Teď rozhodně ne

Loni o Vydru stály kluby z Turecka v čele s Besiktasem. Burnley chtělo moc peněz… Letos v létě byl lanařen do Sparty. Samozřejmě na hostování - jenže z obchodu sešlo a hned tak se jednání neobnoví.

Důvod? Prodloužení smlouvy. Ač je český fotbalista třetím útočníkem v pořadí (někdy i čtvrtým), klub si ho pojistil do roku 2022.

"Je to nemilé překvapení," vzkázal dokonce hráčův agent Ondrej Chovanec. "Věděli jsme, že Burnley má ve smlouvě opci a to s lepšími podmínkami pro Matěje. Tento krok chápeme, že se tím Burnley svým způsobem chrání, ale vedení ví, že dlouhodobě usilujeme o možnost odchodu," dodal.

Fotbalový manažer a šéf společnosti Sport Invest Internationa Viktor Kolář
Manažer Kolář o přestupech a covidu: To jsme ještě nezažili, ani Real neutrácel

Manažer dokonce mluví o frustraci.

A Vydra tvrdí, že zabojuje o místo…

Mimochodem, Burnley neprožívá kdovíjakou sezonu - dosud vyhrálo jediný zápas, v tabulce Premier League mu patří sedmnácté místo.