„A zase se točí. Samozřejmě mám na mysli fotbal a v něm neskutečné a šílené miliardy. Hlava běžného smrtelníka jen stěží může pochopit částky vyplácené za hráče, ať už je jakýkoliv a musí se ptát, jestli je fotbal ještě normální sport. Upřímně řečeno, já o tom začínám pochybovat.

Ať už si o tom ale člověk myslí cokoliv, hraje se dál a tak se na něj znovu zkusíme podívat.

Začneme tedy na evropské scéně. Z pohledu českého fanouška bohužel nic moc. Slovácko K.O., Sparta a Jablonec těsně před knokautem, Slavia a Plzeň žijí v naději.

Suma sumárum: deset utkání, čtyři výhry, šest porážek, skóre 12:17. A to je štěstí, že soupeř Plzně z Brestu byl opravdu na úrovni naší druhé ligy.

Na hodnocení naší ligy jsem si ponechal tři kola jejího rozjezdu.

Fotbalisté Plzně doma porazili Slovácko po obratu 2:1. Foto: ČTK
Slovácko po vyloučení Hofmanna přišlo o náskok, v Plzni těsně prohrálo

Upřímně řečeno, žádná sláva. Nechci a ani nebudu hodnotit jednotlivá utkání. Ostatně těch kvalitních stejně moc nebylo. Pokusím se tedy alespoň shrnout to, co z mého pohledu přinesl start naší ligové soutěže.

Zdá se, že se ligový peloton roztrhne na dvě části. V té spodní se bezpečně usadí Teplice, pro mě jeden z největších kandidátů sestupu. Jednoduché to nebudou mít ani v Hradci Králové.

Se sestupovými pozicemi se budou potýkat podle mého názoru i ve Zlíně, Karviné a Českých Budějovicích. Velkou neznámou je zatím pro mě Liberec.

Při sledování jeho zápasu se Slováckem jsem to mužstvo nepoznával. Odchodů ze Slovanu asi bylo příliš mnoho.

A Pardubice poznají, že druhá sezona v lize je nejtěžší. Přesto jim za jejich herní projev a vystupování přeji jen to dobré.

Vrchní polovina tabulky moc změn asi nepozná. Slavia už však asi nebude tak dominantní jako loni, ale na naše tuzemské poměry to stačit bude. Sparta však bude velmi silným konkurentem.

Domnívám se, že o titulu se rozhodne pouze mezi těmito dvěma mužstvy.

Zbytek pronásledovatelů je sice značně vyrovnaných, ale přece jenom o krok zpět.

Obránce Fastavu Zlín Lukáš Vraštil slaví gól do sítě Teplic.
Kuriozita při tiskovce: Vraštila po zápase s Teplicemi chytla křeč!

O jejich pořadí rozhodnou zranění, někdy i kus štěstí a mnohdy také rozhodčí za zády s nevyzpytatelným videem.

Ostatně o tom jsme se mohli přesvědčit od prvního ligového kola. Obrázek a názor ať si udělá každý sám.

Příští ligové kolo nabídne některé velmi zajímavé zápasy. Pro mě například malé pražské derby nebo utkání Slavie v Mladé Boleslavi, případně souboj Teplic s Jabloncem či duel Liberce s Plzní.

Už tady se může ukázat, jak se bude vyvíjet další průběh podzimní části. Takže uvidíme za týden, kdy budeme vědět i to, kam se ubírají kroky našich mužstev na cestě Evropou. Snad se alespoň někdo na této cestě neztratí.“

Autor Stanislav Sadílek je bývalým fotbalistou a trenérem


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...