S povděkem a pochopením přijala většina regionálních klubů rozhodnutí nejvyššího fotbalového orgánu FAČR na opětovné ukončení a anulaci výkonnostních amatérských fotbalových soutěží.

Stejně jako před rokem kvůli pandemii koronaviru tak nebudou známi vítězové, nebude se sestupovat ani postupovat. A to vše od třetích lig (MSFL a ČFL) až po nejnižší IV. třídy.

„Je to logické a konečně rozumné rozhodnutí. Jen mělo přijít mnohem dříve a nenechávat nás všechny v tak dlouhé nejistotě. Každý rozumný člověk, který sleduje dění ve společnosti, už v březnu viděl, že se normálně nejen fotbal na amatérské úrovni hrát nedá. Přestávka byla předlouhá a riziko zranění vysoké,“ upozornil Pavel Cigoš, trenér fotbalistů Boršic.

Jeho tým přitom po odehrání části podzimní části (9 kol) okupoval až poslední příčku nejvyšší krajské soutěže a patřil k aspirantům na sestup.

„Ale tento fakt s mým názorem neměl nic společného! Sice jsme poslední, ale naše ztráta byla minimální a po posílení kádru jsme si sestup nepřipouštěli. Opakuji, nejzásadnější bylo vysoké zdravotní riziko všech amatérských, více jak půl roku pořádně netrénovaných fotbalistů,“ zdůraznil 50letý zkušený kouč ze Slovácka, jenž už právě v březnu poslal vedení FAČR otevřený dopis s žádostí předčasného konce amatérských fotbalových soutěží.

Fotbalový funkcionáři z okresu Uherského Hradiště si na úterní valné hromadě volili předsedu i nový výkonný výbor.
Vlčnovský se bude radit s právníky. Napadl postup komise, zpochybnil hlasování

„Ano, vím o řadě klubů, která nařízení obcházela, některá porušovala a snažila se o přípravu. A právě i tyto nerovné podmínky ruku v ruce s nesmyslnou klauzulí nutnosti odehrání alespoň poloviny zápasů pro řádné uzavření ročníku, by vnesly do soutěží velkou nespravedlnost,“ dodal kouč Boršic.

Naopak ne zrovna nadšeně přijímali úterní informaci o předčasném konci sezony ambiciózní kluby, které již druhým rokem hráli na špici soutěží a možný postup se jim opět vzdálil.

„Víceméně jsme s tím počítali, ale samozřejmě jsme také naštvaní. Vře to ve mně, ale nic s tím neudělám. Dva roky chceme postupovat a veškerá práce byla k ničemu, když se sezona podruhé za sebou nedohrála,“ říká trenér Starého Města Libor Soldán.

Jiskra ze všech týmů v krajských soutěží na podzim odehrála nejméně utkání. Účastník první B třídy skupiny C kvůli karanténě nebo nákaze u soupeře absolvovala jen šest duelů.

„Samozřejmě víme, že bychom do konce devět zápasů nestihli odehrát. Vůbec nevím, jak to chce nyní svazové vedení řešit, kdyby se třeba některý z týmů z první A třídy odhlásil,“ přemítá.

Ještě lépe než Staré Města na tom byli fotbalisté Ořechova. Parta kouče Jaroslava Hastíka byla po devíti kolech v čele I. B třídy skupiny C, o postup ale kvůli vládním nařízením a rozhodnutí svazu definitivně přišla.

„Osobně jsem docela zklamaný. Chtěli jsme se o první místo poprat. Těšili jsme se, že soutěž vyhrajeme a za sebou necháme i jiné po postupu více toužící mančafty. I když delší dobu vím, že to bylo nereálné dohrát, je velká škoda, že mávnutím ruky všechno přišlo vniveč,“ mrzí Hastíka.

Fotbalisté Ostrožské Nové Vsi (zelenobílé dresy) v derby se sousedním Uherským Ostrohem.
Starší hráči zpohodlní, fotbal v nižších soutěžích to odnese, obává se Kreisl

„Chápu, že situace je nějaká, ale zrovna fotbal nepatří mezi rizikové sporty. Venku se klidně mohlo hrát. Bohužel různí epidemiologové, virologové a hlavně politici nás vedou až někde na konci seznamu čekatelů na případné uvolnění. Mám pocit, že jsme někde až v šestém balíčku,“ připomíná.

Všechny celky o své další budoucnosti a plánech pro zbývající měsíce tradiční jarní fotbalové sezony, mají jasno. „Musíme si opět zvyknout na tréninkový proces, přilákat zpět na fotbalový pažit maximum našich členů napříč kategoriemi a pořádně se připravit na novou sezonu, která snad odstartuje v srpnu a již bude normální,“ zni unisono z klubů Zlínského kraje.

„Nyní rekonstruujeme kabiny, ale současně, až to epidemiologická nařízení dovolí, opět začneme pozvolno naplno trénovat a hrát přátelské zápasy. Kdy to ale bude, stále není jasné. Věřím však, že to bude co nejdříve. Všichni jsme už po fotbalu hladoví,“ dodal Pavel Cigoš.

AUTOŘI: MARTIN BŘENEK, LIBOR KOPL