„Už se dlouho nestalo, aby všichni vítězové mužských soutěží své postupy do jednoho přijali. Je to příjemné překvapení a radost,“ přiznal předseda Sportovně-technické komise KFS Zlín Stanislav Travenec.

Zatímco v minulosti bylo běžným jevem, že právo zahrát si vyšší soutěž přijaly až celky mimo pořadí z konečných třetích a čtvrtých míst, letos tomu je ve většině případů jinak.

Ovšem výjimky se našly na okresní úrovni. „Měli jsme obrovské problémy naplnit všechny soutěže, včetně nejvyšší – okresního přeboru. Museli jsme se zástupci klubů hodně diskutovat a hledat řešení,“ přiznal předseda OFS Zlín Pavel Brímus.

KFS ZLÍN

Z krajského přeboru slaví postup do divize vítězný Baťov, který ze čtvrté nejvyšší soutěže nahradí sestupující Strání. Nejvyšší krajskou soutěž opouští Velké Karlovice a Valašská Polanka.

Postup z I. A třídy přijali vítězové skupin Francova Lhota a Osvětimany, naopak sestupový smutek zarmoutil Vlachovice, Fryšták a Zlechov. Z I. B třídy se z vyšší soutěže radují vítězné celky Prostřední Bečvy, Mladcové a Zborovic, naproti tomu pád postihl vedle v průběhu sezony odhlášené Admiry Hulín také trio Krhová, Jankovice a Slavkov p. H. „Z okresů si I. B třídu zahrají vítězové Slušovice B (Zlínsko), Kroměříž B (Kroměřížsko), Prakšice (Slovácko) a druhá v pořadí Horní Bečva.“

Jediným problémem se nakonec ukázalo odhlášení rezervy Slavičína nejen z krajských, ale i okresních soutěží. „Naštěstí zájem postoupit přijal druhý tým okresního přeboru Zlínska Dolní Lhota,“ upřesnil Travenec. „Druhým problémem je každoročně složení I. B třídy skupiny B, kde je zájem mnohonásobně větší než kapacita - na 14 míst bylo letos 19 zájemců! Bohužel, vyhovět jsme všem nemohli,“ pokrčil smířlivě rameny předseda STK.

OFS ZLÍN

Suverénně největší problémy složit soutěže měli na Zlínsku. „Zájem postoupit jsme měli nejmenší v historii. Dokonce se tento trend týkal i nejprestižnějšího okresního přeboru, kde nám v jeden moment chyběly hned tři celky,“ nechápavě kroutí hlavou šéf kopané na Zlínsku Pavel Brímus. „Ze třetích tří měly zájem zahrát si výše jen Paseky. Bohužel zájem nebyl ani u celků nejnižších soutěží.“

Vedle Slavičína zrušili svou rezervu také ve Veselé. „Kopaná také svým způsobem končí v Lukově, který se spojil s rezervou Fryštáku B a vytvoří premiérově první sdružený tým mužů v našem okrese,“ potvrdil Brímus, jenž má s kluby naplánován losovací aktiv na 12. července.

„Podle všeho budou všechny soutěže a skupiny složené z 12 týmů. Variant je ovšem více, u IV. tříd i založení tří skupin,“ připustil předseda a věří, že do budoucna se situace zlepší.

„Termínově vše bude snazší, ale každopádně za rok bychom se chtěli minimálně v případě okresního přeboru vrátit ke 14 účastníkům,“ dodal Pavel Brímus.

OFS UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Zde je stejně jako v kraji situace nejklidnější. Z okresního přeboru postoupily do kraje z prvního místa Prakšice a naopak sestupuje trojice Záhorovice, Březolupy a Březová. Ty nahradí vítězové skupin z okresních soutěží Jalubí (sk. A), Ostrožská Lhota (sk. B) a Bánov (sk. C).

„Jsme moc rádi, že všichni vítězové měli zájem jít výše, v našem okrese máme minimální změny,“ oddechl si po letech předseda místní kopané František Miko. „Protože se z kraje sestupující Jankovice spojily s Traplicemi a vytvořily sdružený klub, okresní soutěž bude nyní hrát 28 týmů. Proto jsme se po dohodě s kluby rozhodli snížit počet skupiny ze tří na dvě po 14 účastnících – skupina A bude Hradišťská, skupina B pak Brodská,“ prozradil nejzásadnější změnu pro další soutěžní ročník Miko.

OFS KROMĚŘÍŽ

Fotbalové kluby na Kroměřížsku se potkají na losovacím aktivu 12. července v Hulíně, přičemž již nyní je o všem podstatném rozhodnuto. Kroměříž B, vítěz okresního přeboru postoupil do I. B třídy. „Naopak z kraje sestupující Admira Hulín se do našich soutěží nepřihlásila, klub už ani nefunguje,“ potvrdil předseda kopané na Kroměřížsku Libor Kopčil.

Z okresního přeboru nakonec sestoupily jen Lutopecny a Střílky, na sestupové třetí příčce Rymice se udržely jen díky tomu, že z kvarteta nejlepších z každé skupiny měl zájem postoupit jen jeden tým. „Vítězné výběry III. tříd Komárno a Rataje postup odmítly, přijaly je až druhé Žeranovice a Pravčice,“ shrnul vše podstatné předseda okresu.

Novinkou je opětovné znovuotevření dorostenecké soutěže. „Jsem rád, že po letech strádání se to opět podařilo. V úvahu přicházela i varianta hrát na polovině hřiště 7+1, to ale nakonec kluby odmítli. Okresní soutěž tak bude hrát osm týmů – tři sdružené týmy a dvě rezervy,“ upřesnil spokojeně Kopčil.

OFS VSETÍN

Také na Vsetínsku vítězové neváhali a možnost postupu přijali. Výjimkou je vítěz okresního přeboru - sdružený tým Stříteže a Hrachovce B, který možnost zahrát si I. B třídu přenechal v tabulce druhé Horní Bečvě. I proto, že krajské soutěže sdružené týmy ještě hrát nemohou. „Do přeboru postoupily Jarcová a Bynina,“ doplnil šéf OFS Vsetín Stanislav Volek, jenž se se zástupci klubů uvidí na losovacím aktivu 13. července ve Vsetíně. „Do té doby ještě musíme rozhodnout, jakou formu, kolik skupin bude mít III. třída. Po odhlášení Mikulůvky s Huslenkami B a odloučení Janové s Leskovcem máme nyní přihlášeno 19 týmů. Podle všeho dojde ke snížení počtu skupin ze tří na dvě, ale toto musí rozhodnout STK,“ zdůraznil šéf kopané na Valašsku.

Protože v Liptále založili dorostenecký tým, okresní přebor této kategorie bude nově hrát již 11 celků. „Týmů starších žáků máme jedenáct a mladších 17. Ještě pěknější čísla jsou v přípravkách, kde v kategorii starších bude hrát 26 výběrů a v mladších dokonce 33. Velmi pěkná čísla,“ dodal spokojeně Stanislav Volek.