Od pondělí se však běžný fanoušek na svůj sport minimálně dva týdny nepodívá, ministr zdravotnictví totiž všem vystavil nekompromisní stopku!

„Vymysleli jsme, jak těm nejvěrnějším fandům udělat radost a sami si pomoci. Z části z nich uděláme pořadatele!“ prozradil své originální řešení situace sekretář jednoho regionálního fotbalového klubu, který si však nepřál být jmenován.

Čím jiným si vyčistit ve vypjaté situaci hlavu, nežli sportem. Nejlepší variantou je samozřejmě ten aktivní, pomoci psychicky ale dokáže i ten pasivní.

„Naše netradiční varianta řešení není nic proti ničemu. Jak říká pořekadlo – Vlk se nažere a koza zůstane celá,“ pousmál se zkušený funkcionář.

Ilustrační foto
I. A třída – sk. A: Otočit zápasy dokázaly Francova Lhota a Vigantice

Jak tedy v praxi dostanou zejména malé kluby hrající nejnižší výkonnostní soutěže své fandy na fotbal?

„Právě vybraní lidé doplní řady našich pořadatelů, kterých máme po většinu sezony málo. Vyfasují rozlišováky nebo visačky a pomohou nám hlídat areál, aby se na fotbal nikdo nepovolaný nedostal. Tak, jak nám ukládá nařízení. A ve finále to nebude nikoho stát ani korunu – fanoušek-pořadatel půjde na kopanou zadarmo, my za pořadatele neplatíme nic navíc,“ mne si ruce sekretář.

Zájem podle jeho slov je velký.

„Už se naši nejvěrnější ptají, jak to bude. A naše nabídka se jim líbí. Pouze budeme muset vytáhnout z kabin hromady rozlišováků, co máme na tréninky, popřípadě natisknout kartičky na tiskárně.“

A nemusí být pořadatel členem FAČR?

„Toto nařízení platí jen pro přímé aktéry zápasu, kteří jsou uvedení v oficiálním zápise o utkání. Vedle hráčů a realizačního týmu se pak jedná jen o hlavního pořadatele. Ti další povinnost být členem svazu již nemají,“ upřesnil funkcionář.

Jedinou stále jasně nezodpovězenou otázkou je, kolik aktérů mistráku se bude moci utkání zúčastnit. Profesionální, ligové soutěže mají v těchto dnech limit 130 lidí na jednu akci. Pokud tedy na zápas okresních soutěží se v průměru dostaví po dvaceti lidech za každý tým a k tomu připočteme rozhodčí, delegáta a hlavního pořadatele, dosáhneme počtu maximálně 50 lidí.

„A zbytek mohou být pořadatelé!“ věří sekretář fotbalového klubu.

Jak to vidí předseda Zlínského KFS?

Pavel BrímusZdroj: Deník/Martin BřenekV tuto chvíli nemáme oficiálně stanovené maximální počty na jednotlivé zápasy našich krajských a okresních soutěží, čekáme na upřesnění.

Dle oznámených omezení může na fotbalová utkání profesionálních soutěží v součtu maximálně 130 účastníků.

Na zápasy výkonnostní kopané nejsou stanoveny horní limity pořadatelské služby, jen jejich minimální počty. Jejich výše je stanovena podle úrovně soutěže.

Pavel Brímus, předseda KFS a OFS Zlín