Češi v osmifinále vyřadili horkého favorita na titul, zápas ve vyřazovací části turnaje vyhráli poprvé po 17 letech a teď se můžou těšit na Dány. Čtvrtfinále se bude hrát 3. července v Baku.

"Je to neskutečný pocit porazit takový tým. Dneska rozhodl týmový výkon," řekl skromně český hrdina Holeš.

Jaroslav Šilhavý udělal pro klíčovou bitvu v Budapešti hned tři změny v sestavě. Zraněného kapitána Daridu nahradil Barák, do základu se dostali i Kadeřábek a Ševčík, který nahradil nevýrazného Jankta.   

Atmosféra na plném stadionu v Budapešti.
Žádná covidová opatření, v maďarské metropoli jde o velký festival

Favorit české obraně od začátku zatápěl. Jenže pálil mimo. Nizozemci vůbec poprvé na turnaji za první poločas nevystřelili ani jednou přímo na bránu. Po dvaceti minutách se osmělili i Češi, hlavička Součka zaváněla gólem. Další šanci spálil Barák, ztečovaná střela levačkou šla nad břevno.      

Všichni svatí stáli při českém týmu v 51. minutě. Malen se z ničeho nic řítil sám na Vaclíka, ale v obří gólovce na českého brankáře nevyzrál. Vaclík skočil Malenovi pod nohy, vytasil ruku a zmařil tutovku.

Hned vzápětí přišlo vzrušení na opačné straně. Schick se dral přes de Ligta, nizozemský obránce podklouzl a míč zasáhl rukou. Po upozornění VARu uviděl červenou kartu a musel pod sprchu. Trestňák z hranice šestnáctky ale Coufal namířil jen do zdi a z obrovské šance tak nic nebylo.

Fanoušci z Náchoda a Dolního Bousova vyrazili do Budapešti podpořit české fotbalisty v osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku.
Na Nizozemce bez lístku? Nevadí, nakonec čeští fanoušci v Budapešti uspěli

Češi ale dokázali přesilovku zúročit. Střela Kadeřábka ještě gólem neskončila, ale v 68. minutě už sedm tisíc českých fanoušků ve vyprodaném kotli propuklo v euforii. Míč se po standardní situaci dostal od Kalase k Holešovi, který se hlavou nemýlil. Stejně jako v Evropské lize, kdy zařídil Slavii postup.

V 80. minutě pak Holeš našel ve vápně Schicka a ten čtvrtým gólem na turnaji pečetil senzační postup. Česká parta tak vymazala nejofenzivnější tým turnaje a Nizozemce připravila o sedmizápasovou neporazitelnost.