Strážníci dostali hlášení o volně pobíhajícím praseti na linku 156 v pátek 12. března, pět minut před polednem. "Bylo oznámeno, že se na travnaté ploše poblíž marketu OBI pase prase domácí, jateční velikosti. Dle odřenin se dalo usuzovat, že zvíře na místě vypadlo z vozidla během přepravy," řekl zástupce velitele Městské policie Písek Jaroslav Rapant.

Ilustrační foto
Agresivní opilec v Ústí napadl kvůli roušce strážníka. Ten skončil v nemocnici

Na místo okamžitě vyrazila hlídka strážníků s odchytovým vozidlem. Prase se zasahujícím složkám podařilo včas dostat pod kontrolu, aniž by způsobilo například dopravní nehodu.

Hledání majitele 

"Strážníci si společně s policisty v marketu OBI vypůjčili hrazení a prase zahnali do ohrady, kde jej uzavřeli," dodal zástupce velitele písecké městské policie. Hasiči vyzvedli zapůjčený přepravník ze školního statku v Dobešicích, následně společně se strážníky a Státní veterinární správou, provedli přeložení zvířete a jeho odvoz.

Náplně do elektronických cigaret - ilustrační foto.
Neopatrní rodiče. Lékaři řešili případy otravy dětí náplní e-cigaret

Přestože prase mělo v uchu štítek, jeho majitele se podle Jaroslava Rapanta zjistit nepodařilo. "Dotazem na okolní chovy a jatka se nepodařilo zjistit žádné skutečnosti, které by vedly ke zjištění majitele prasete." Po domluvě s odborem životního prostředí bylo rozhodnuto, že prase zůstane na Školním statku v Dobešicích, kde je umístěno v karanténě v samostatném boxu.