Třiatřicet školek může vzniknout v Brně za částku, o kterou město přijde, protože se musí podílet na podpoře živnostníků z doby vládních omezení. Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného v případě Brna půjde nejméně o půl miliardy korun.

Děti v neděli sledovaly symboly namalované na zemi. Putovaly za obrazy Josefa Šímy.
Po stopách symbolů. Děti se vydaly na dobrodružnou výpravu s Moravskou galerií

Novelu zákona, která připraví rozpočty obcí a krajů o víc než patnáct miliard korun, schválili minulý týden poslanci. „Nejsme proti pomoci živnostníkům. Ale fakt, že si ministryně financí a vláda ve sněmovně prosadili, že peníze vezmou obcím a krajům, považujeme za nehoráznost. Za tuto částku lze postavit 166 bytů 2+1 či vysázet a postarat se o půl milionu stromů nebo opravit jedenasedmdesát kilometrů silnic,“ porovnal Koláčný. Podle něj si Brno zřejmě vezme na pokrytí ztrát úvěr.

Protesty obcí:

petice proti podílu samosprávy na podporu podnikatelů: získala asi 1300 podpisů

parte investicím: některé obce v kraji oznámily loučení s plánovanými investicemi

Černý den pro obce a kraje: vyvěšení černé vlaky na budově úřadu, například v Rousínově nebo Olešnici

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je finanční správa připravená přijímat žádosti podnikatelů co nejdříve. „Hned poté, co novelu zákona podepíše prezident,“ řekla.

Jak už Deník Rovnost informoval, představitelé obcí proti podílu samospráv na podpoře živnostníků sepsali i petici. Podepsalo ji více než třináct set lidí. Iniciátora petice a starostu Velatic na Brněnsku Jana Grolicha hlasování poslanců zklamalo. V obci žije skoro osm set obyvatel. „Pro nás to bude znamenat ztrátu asi čtyř set tisíc korun. Na rozdíl od státu dobře hospodaříme. Raději sáhneme hlouběji do rezerv. Je potřeba lokální ekonomiku rozhýbat, naplánované akce uděláme,“ vzkázal.

Místostarosta Velkých Pavlovic na Břeclavsku Petr Hasil zase vystavil investičním akcím ve městě parte. Vadí mu, že rozhodování o penězích města vzala do svých rukou vláda. „Mění pravidla hry během ní,“ míní místostarosta. Parte investicím vyvěsili také ve Tvarožné Lhotě na Hodonínsku.

Archeologický záchranný výzkum na sídlišti Padělky ve Ždánicích. Foto: František Kostrouch
Podívejte, poklad: pod ždánickým sídlištěm odpočívají pravěcí lidé a Keltové

Svaz měst a obcí a další sdružení zase na minulé úterý vyhlásily Černý den pro obce a kraje.

Vyvěšením černé vlajky na budově úřadu se zapojili třeba v Olešnici na Blanensku nebo v Rousínově na Vyškovsku. „Stát sice kompenzuje podnikatelům dopady pandemie, ale připraví je zároveň o práci. V situaci, kdy vláda ukrajuje z příjmů obcí, a kdy naprosto netušíme, s čím máme hospodařit, by se do velkých investic pustil jen úplný blázen,“ poznamenal předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova na Hodonínsku František Lukl.

Rozhovor s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem.
Účet za koronavirus? Více než miliarda, říká jihomoravský hejtman Šimek

Zástupci svazu navrhují, aby vláda kompenzovala tuto ztrátu jednorázovou dotací pro obce minimálně tisíc korun na obyvatele.