Pro úspěch v závodu je nutná kombinace rychlosti, znalostí a dovedností. Tříčlenné hlídky v obou kategoriích plní úkoly na celkem sedmi stanovištích - střelba ze vzduchovky, hod granátem, překonávání překážek, topografie a orientace v přírodě, uzlování a protipožární znalosti. Dále je na trase dvacet otázek - tzv. sazky, na kterou závodníci odpovídají zaškrtnutím možností A,B,C ve startovací kartě. Témata jsou z historie, tábornictví, BESIPu či ochrany přírody.
Nejrychlejší závodníci v mladší kategorii zaběhnou trať o délce cca 2 kilometrů za půl hodiny včetně plnění úkolů na kontrolách. Starší kategorie má navíc azimutový úsek, který trasu prodlužuje o několik stovek metrů. Nejrychlejší družstva v obou kategoriích tak trať proběhnou asi za půl hodiny.

Čas do vyhlášení výsledků zpestřují ukázky Městské policie Kroměříž, Armády ČR, Aktivních záloh Zlín, šermířů ze skupiny Biskupští manové, kroměřížských ostrostřelců či komentované ukázky členů ČsOL jednoty Valtice.

Letošní ročník vyhrálo v mladší kategorii družstvo domácích dívek, druzí skončili mladí hasiči z Podhradní Lhoty a třetí tým z SDH Morkovice. Ve starší kategorii zlatou příčku obsadil taktéž domácí tým, stříbrnou pozici pak získali terciáni z Gymnázia Kroměříž a bronzový stupeň družstvo z SDH Zdounky.
Přestože byl letošní ročník poznamenán chřipkovou epidemií i nepříznivým počasím, takže se jej zúčastnil menší počet závodníků než v předešlých letech, tak se po roční pauze zúčastnily tři týmy z Gymnázia Kroměříž a po dlouhé odmlce také kroměřížští skauti. Jejich účast a výsledky tak dokazují, že se závodu mohou zúčastnit nejen mladí hasiči, ale jakékoliv tříčlenné družstvo (i smíšené), kterému se může věnovat zapálený rodič nebo učitel. Každá hlídka, i ta poslední, je pak odměněna za své úsilí zajímavými cenami, které jsou pořízeny i díky finanční podpoře města Kroměříže.

Evžen Petřík, starosta SDH Trávník