Suroviny:

  • červené zelí
  • sůl
  • jablka
  • cibule
  • kmín
  • pomerančová kůra
  • badyán
  • kopr

Postup přípravy:

Červené zelí nakládám do klasického zeláku. Hlávky nejprve očistím od vnějších listů, omyju ve studené vodě a nakrouhám. Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem. A to hlavní - s nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem. S tím mám zkušenost při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem.

Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryju celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím. Postupně, po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji, přebytečnou šťávu odebírám.

Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložím celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák
překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit. Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu.

Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mít vodu, jinak se kazí.

Přeji vám, ať se naložené červené zelí podaří a hlavně ať chutná.

Dobrou chuť vám přeje maxijedlík Jaroslav Němec