K plánování výletu v okolí Pohořelic pomáhá lokální turistické značení vycházkových tras, které vzniklo spoluprací města Napajedla a obcí Žlutava, Halenkovice, Spytihněv, Topolná, Komárov, Karlovice, Oldřichovice a Pohořelice.

Celý projekt má název Stezky Napajedelských emirátů. V terénu je vyznačeno 70 km tras, kterými jsou výše uvedené obce propojeny.

Značení má podobu barevných kruhů s bílým okrajem, v internetových mapách jsou trasy vyznačeny čárkovaně v barvě značení. Mapka všech tras je umístěna na webových stránkách Turistického informačního centra v Napajedlech: https://ic.napajedla.cz/tipy-na-vylety/turisticke-trasy/.

NA POLÍCH PĚSTOVALA FIRMA BAŤA VE VELKÉM TABÁK

Zájemcům o vyzkoušení tras doporučujeme okruh propojující Pohořelice, Napajedla a Oldřichovice.

Kombinuje modře a zeleně značenou místní trasu. Výchozím a cílovým bodem je zámecký park v Pohořelicích. Odtud vede modře značená trasa kolem kaple Panny Marie v horní části zámeckého parku, po hřebeni směřuje k letišti pro letecké modeláře a krátce klesá k zahrádkářské kolonii v Napajedlech. Zde se kříží se zeleně značenou trasou, po které budete pokračovat polní cestou jižním směrem k Pohořelickému potoku.

Všimněte si statku Prusinky, který leží na jižním okraji Napajedel. Na zdejších polích během II. světové války, kdy byla nouze o všechno, pěstovala firma Baťa ve velkém tabák.

Okruh krátce pokračuje proti proudu potoka a následně zamíří do lesa zvaného Obora a vystoupá na hřeben vedoucí do Oldřichovic. I v této části trasy se můžete těšit na zajímavé výhledy, navíc chůzi po hřebeni usnadní pozvolna klesající terén. Po průchodu Oldřichovicemi vás zavede polní cesta k vodní nádrži v Pohořelicích, od ní je vyznačen červenými kolečky krátký výstup k bývalé tvrzi Leopoldov a osamělému kostelu sv. Jiljí. Po prohlídce tvrze se vraťte k vodní nádrži a pokračujte po modré značce obcí k zámeckému parku.

Tento okruh má délku zhruba dvanáct kilometrů i s odbočkou k tvrzi Leopoldov. Vede vesměs po lesních a polních cestách, částečně také po místních komunikacích.

Zdeněk Urbanovský, Centrála cestovního ruchu Východní Moravy