Na přípravu potřebujete: 

  • 150 g slaniny
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 2 starší rohlíky, nakrájené
  • 100 ml mléka
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • 3 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • libeček čerstvý nebo sušený

Směs k potírání:

  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce piva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké papriky


Postup přípravy:

Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla.

Do mísy dám mleté maso a přidám nejdříve rohlíky, které jsem předtím namočil do mléka a pak vymačkal. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.

Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Těsto vytvaruju do šišky a uhladím.

Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si předem připravil. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C 45 min.

Místo vody používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.

 

Dobrou chuť vám všem přeje Maxijedlík Jaroslav Němec