Kostel svatého Vavřince je raně gotický, z konce 13. století s později vloženými barokními prvky. Stejně jako spousta jemu podobných pohraničních kostelů utrpěl v minulém století velké rány. Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky. Od šedesátých let nebyl kostel používán a chátral. V roce 2013 vznikl oficiální spolek na záchranu kostela, ale už několik let před tím se skupina místních obyvatel rozhodla změnit osud zchátralého kostela, který si brala příroda a zahájila sbírky, účastní se dotačních programů.

Práce je mnoho, jak se samotnou budovou, tak se hřbitovem. Celý komplex je navíc na místě, které bylo v minulosti spjato s Kelty. Pokud se postavíte na správné místo, projde vámi ohromný příval energie. Vzpomeňte si, až pojedete kolem a zastavte se podívat, jaký kus práce místní s obnovou kostela odvedli.

Kostel není jediným důvodem, proč byste do této vesnice měli zabrousit. Velký klenský rybník a jeho okolí uchvátí úplně každého. Z nedotčené přírody dýchá klid a mír. Posadíte-li se do trávy, zastaví se čas. Atmosféru místa nelze zobrazit fotkou ani videem, a proto ze srdce doporučuji se na toto místo brzy vypravit.

Iva Vladíková, Zlín