Nápad se setkal s kladnou odezvou všech ZZS. Ani jedna záchranná služba si MČR nenechala ujít a vyslala na soutěž své nejlepší řidiče. Sanitky ze všech krajů, stejně jako řidiči, stáli při zahájení bok po boku na znamení jednoty záchranných služeb.

ROZHODLY POUHÉ VTEŘINY

Nápad uspořádat klání mezi šoféry ZZS přišel už před mnoha lety. „Naneštěstí nám do realizace zasáhlo hned několik faktorů, kvůli kterým jsme museli přípravy odložit. Nejprve to bylo kvůli výbuchům v muničních skladech ve Vrběticích, posléze koronavirová pandemie,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta při slavnostním zahájení, kterého se účastnil také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který nad akcí převzal záštitu.

Na řidiče čekaly čtyři náročné disciplíny a jak se brzy ukázalo, v závěru rozhodovala každá vteřina, každý sražený kužel, chyba v testu, dotek při couvání. „Samotného mě překvapilo, jak byly výsledky do poslední chvíle vyrovnané. Žádná disciplína neměla suverénního vítěze,“ podotkl Martin Konečný, šéf dopravy ZZS ZK, který se podílel na pořádání MČR. V konečném hodnocení měl vítěz Lukáš šťastný ze ZZS Středočeského kraje náskok na druhého pět a na třetího šest vteřin.

BEZ SENZORŮ, POUZE PODLE ZPĚTNÝCH ZRCÁTEK

První penalizace padaly při úvodní disciplíně – jízdě na přesnost. Jednalo se disciplínu, která měla simulovat problematickou jízdu v běžném provozu, podélné parkování, couvání do garáže, zastavení na přesnost a další úkoly. Na rozdíl od každodenní jízdy v ulicích, kde jim pomáhají parkovací asistenti, senzory vzdálenosti či kamery, zde se museli šoféři spolehnout pouze sami na svůj úsudek. Jediným pomocníkem jim byla zpětná zrcátka. „Právě zde se dal získat velký náskok, ale zároveň i mnoho ztratit,“ míní zlínský řidič Aleš Nedbálek. S časem čtyř minut a deseti vteřin patřil Nedbálek v této disciplíně mezi průměr.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje.
Zdravotnická záchranná služba ZK vloni ošetřila více než 55 tisíc pacientů

VÝMĚNA PNEUMATIKY ZA DVĚ MINUTY

Vystoupit z auta, otevřít kufr, vytáhnout kolo, vyměnit kolo a sednout si zpět do auta za volant. Takové bylo zadání druhé ze čtyř disciplín. Podle Ladislava Sukovitého, řidiče ZZS ZK, který měl tuto disciplínu na starost, bylo největší zrádností rychle si uvědomit, jak správně kola utahovat. Nejrychlejší soutěžící zvládl výměnu pneumatiky za úctyhodné dvě minuty a devět vteřin.

JAK JEZDIT S MAJÁČKY

„I otázky v testu z pravidel silničního provozu byly specificky zaměřené na naše povolání. Týkaly se například jízdy s majáčky,“ poodtajnil Aleš Nedbálek okruh otázek z krátkého čtyřminutového testu. Znění otázek překvapilo také Lukáše Šťastného, celkového vítěze. „Musím přiznat, že ačkoliv jsem se připravoval, některé otázky mě zaskočily,“ svěřil se po absolvování disciplíny Šťastný. Ačkoliv se někteří při „skládání zkoušky“ pořádně zapotili, nikdo by o řidičské oprávnění nepřišel. „Znalosti našich řidičů záchranářů jsou výborné,“ pochválil je při vyhlašování výsledků ředitel ZZS ZK Josef Valenta.

NA DRÁZE SE VYŘÁDILI

Slalom na zkušební dráze byl rychlostním závodem. Všichni řidiči si jej patřičně užili. „Dejte těm nejlepším do rukou volant a rychlé auto a oni vám ukážou, že si své místo mezi elitou řidičů záchranných služeb zaslouží,“ uvedl při pohledu na závodníky Martin Konečný. „Jezdím občas na motorkách, takže se mi to moc líbilo. Myslím, že i všichni ostatní z toho byli nadšení,“ hodnotí Lukáš Šťastný.

DOMÁCÍ BRALI ZLATO

„Musí jezdit rychle, ale bezpečně, přesně zaparkovat, dostat se s vozem do míst těžko přístupných. Defekty jsou běžná záležitost a konečně znalost předpisů je nezbytná,“ uvedl ředitel ZZS ZK a zároveň ředitel závodu Josef Valenta.

V rámci týmů se z vítězství radovali zástupci domácího Zlínského kraje ve složení Adam Nedbálek a Roman Straňák. Druhá příčka patřila ZZS Středočeského kraje ve složení Lukáš Šťastný a Pavel Novák. Bronz získala ZZS Ústeckého kraje s řidiči Radkem Nechutou a Danielem Tomevem. V rámci jednotlivců si zlato odvezl domů Lukáš Šťastný (ZZS Středočeského kraje), stříbro bral Radek Nechuta (ZZS Ústeckého kraje) a bronzová placka připadla Adamovi Nedbálkovi (ZZS Zlínského kraje).

Na své si přišli také návštěvníci z řad veřejnosti. Kromě toho, že mohli spatřit na jednom místě sanitky všech 14 zdravotnických záchranných služeb České republiky, přistavila Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje i další svou techniku. Konkrétně se jednalo o speciálně upravený vůz IVECO Daily, který je používán při mimořádných událostech a hromadných neštěstích, terénní Land Rover Defender do těžce přístupných terénů, nové čistě elektrické lékařské auto Volskwagen ID.4 GTX či mobilní operační středisko. Pro zájemce byla připravena také výuka první pomoci. Záchranářky laickou veřejnost učily například správnou manipulaci s takzvaným AED, resuscitaci, uvolnění dýchacích cest či manipulaci se zraněným, u kterého hrozí riziko poranění páteře. Zapojili se také děti. Záchranářky si jejich nasazení nemohly vynachválit. „Třeba nám tady rostou budoucí kolegové,“ říkaly.

Dechberoucí Žítková.
Dechberoucí Žítková vás uchvátí

SOUTĚŽÍCÍ DOUFAJÍ VE DRUHÝ ROČNÍK

Akce se setkala s veskrze kladnými zpětnými reakcemi nejen ze strany veřejnosti, ale zejména soutěžícími. „Ačkoliv se vždy snažím najít na podobných akcích nějakou výtku, chybu, prostor pro zlepšení, na MČR řidičů ZZS se mi nic negativního najít nedaří,“ pochválil organizaci události vítěz Lukáš Šťastný. „Bylo to příjemné, i přesto, že se jednalo o soutěž, všichni se chovali férově, kamarádsky. Jednoduše řečeno tak, jak to mezi námi bývá. Doufám, že se akce uchytí a stane se z ní tradice,“ vzkazuje pořadatelům Šťastný ze ZZS Středočeského kraje.

Děkujeme kolegům ze ZZS ZK za organizaci, snad se z toho povede udělat tradice, protože řidiči sanitních vozů si své mistrovství rozhodně zaslouží,“ uvedla například mluvčí ZZS hlavního města Praha Jana Poštová. K poděkováním se přidává také ZZS Vysočina: „Velký dík za perfektní organizaci.“

„Ačkoliv jsme již od počátku počítali s tím, že mistrovství bude zejména o setkání zaměstnanců jednotlivých zdravotnických záchranných služeb z prostředí autodopravy a výměny názorů a zkušeností z oblasti bezpečnosti, nákupu nebo i samotného provozu, věřím, že všichni, kdo se akce zúčastnili, ze sebe vydali skutečně maximum,“ dodal ředitel Valenta.

„Zvláštní poděkování náleží Zlínskému kraji a hejtmanovi, panu Ing. Radimu Holišovi, který nad mistrovstvím převzal záštitu, panu Miloslavu Regnerovi, šéfovi Barum Czech rally Zlín, a také firmám i jednotlivcům, bez kterých by nebylo možné tak velkou soutěž uspořádat“, uvedl na závěr ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta.

Jakub Omelka, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje 

Vystoupení Slávka Janouška v TYMY potěšilo děti i dospělé.
Vystoupení Slávka Janouška v Holešově potěšilo děti i dospělé