Rušno bylo ale také na nádvoří a v sále holešovského zámku. Během odpoledne připravoval štáb TV Noe živé vysílání koncertu Pocta sv. Janu Sarkanderovi. Příprava takového aktu je nesmírně náročná a vše musí napoprvé klapnout. Kilometry kabelů, spousta techniky, náročné zkoušky, šikovné ruce štábu, a hlavně pak talent a umění muzikantů, pěvců a v neposlední řadě samotného skladatele a dirigenta v jedné osobě daly dohromady ohromující výsledek, o kterém se mohl přesvědčit každý, kdo v sobotu 22. května naladil TV Noe.

Prostor hlavního sálu holešovského zámku se rozezněl nejen slavnou korunovační mší C-dur W. A. Mozarta, ale především novým dílem skladatele Miloše Boka zkomponovaným speciálně pro město Holešov. Koncert vznikl ve spolupráci města Holešova, Římskokatolické farnosti a festivalu Musica Holešov. Vedle skvělého kvarteta sólistů (Lívia Ághová, Iveta Poslední, Daniel Matoušek, Pavel Vančura) účinkoval Kühnův smíšený sbor z Prahy a Filharmonie B. Martinů Zlín.

V neděli pak Dny města završila mše svatá, která byla celebrována farářem a ředitelem Arcidiecézního centra života mládeže Rajnochovice za všechny občany a vedení města Holešova a také za všechny občany partnerských měst. Po mši svaté následoval krátký pietní akt, který byl věnován všem, kteří zemřeli během pandemie. Pro připomínku byl na prostranství u zámku zasazen Čínský císařský strom - Paulovnie plstnatá, tedy tentýž, který měl před zámkem čestné místo až donedávna, kdy podlehl zubu času. Před ním pak má čestné místo pamětní kámen.

Pokračování Dnů města včetně oceňování osobností je předběžně plánováno na měsíc září.

Hana Helsnerová