Možná i vy tak nějak dlouhodobě tápete, jak budete tentokrát svátky prožívat, co vařit, chystat, jak to zpestřit, aby to nebylo stejné jako každý rok. Zavřete oči a zkuste si to jen představit – místo obvyklého stereotypu a často i nudy tentokrát den plný zábavy a potěšení.
Cítíte to nadšení a nový příval energie? Tento den přímo vyzývá k hravosti a radosti. Udělejte si pohodu a relax, protože tentokrát nic vymýšlet nemusíte, udělali jsme to za vás a rovnou říkáme, držte si klobouky, bude to pořádná jízda. Udělejte si z tradičního dne naprosto netradiční gurmánský zážitek, na který rozhodně nikdy nezapomenete.
Připravte si originální čarodějnické pochoutky a užijte si nejen při přípravě jídel a při konzumaci lahůdek mnoho zábavy. Toto originální, výtečné, jednoduché Čarodějnické menu vás jednoduše dostane.
Prasklý vřed upálené čarodějnice
Ingredience:
1 konzerva rajčata krájená
200 g lasagní
1 střední červená řepa
½ střední cukety
1 střední cibule
1 polévková lžíce bazalkového pesta
bylinky (bazalka, oregáno, sůl, pepř)
2 polévkové lžíce zakysané smetany
2 polévkové lžíce parmezánu (nebo podobný sýr)
Postup přípravy:
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme dozlatova, smícháme s rajčaty, nastrouhanou řepou a nastrouhanou cuketou. Přidáme bylinky, pesto a smetanu. Zamícháme v pěkně řídkou omáčku. Naskládáme do pekáčku hezky po vrstvách, končíme omáčkou a zasypeme strouhaným parmezánem. Pečeme v troubě na 180°C asi 40 minut, před koncem můžeme oddělat víko, aby se udělala krustička. Lze také opatrně zapéct v litinovém pekáčku na zavřeném grilu.
Osvěžující pavučinka mezi lesním ovocem
Ingredience:
3x smetana na vaření
želatina (1 plátek, nebo sáček)
lesní ovoce dle chuti
Postup přípravy:
Smetanu povaříme s želatinou dle návodu, je dobré při míchání dobře rozšlehat. Nalijeme do vyšších sklenic, necháme vychladnout. Ovoce přidáme na studenou smetanu horké, při servírování se pěkně zamlží studené sklenice.
Žabí stehýnka s hadími ocásky
Ingredience:
400 g hovězího masa
1 větší cibule
česnek
řepkový olej
400 g mraženého hrášku
2 vejce
celozrnná mouka nebo hraška
sůl a pepř
Postup přípravy:
Hovězí maso nakrájíme po vláknech na dlouhé nudličky. Osmahneme nakrájenou cibulku, orestujeme zprudka maso. Přidáme česnek, sůl, pepř, zalijeme vodou (jen, aby se to trošku ponořilo) a na velmi mírném výkonu (sotva bublá) vaříme do změknutí masa. Kontrolujeme v hrnci vodu, popřípadě přilíváme. Můžeme dolévat i pivem, červeným vínem (vždy ale nechat dobře vyvařit). Hrášek zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut odstát. Přecedíme, hrášek rozmixujeme a smícháme s vejcem, moukou, kořením na husté těsto. Pokud chceme mít pěknou strukturu, část hrášku nerozmixujeme a přidáme v celku. Pomocí lžíce vytvoříme stehýnka a házíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, vaříme ještě cca 2 – 3 minuty.
Stěrka z přejetých žab a čarodějnických bulv
Ingredience:
1 avokádo
5 cherry rajčátek
1 menší cibule
1 balení sýru Gervais
sůl
pepř
pečivo
zelenina
Postup přípravy:
Avokádo bez slupky a pecky smícháme se sýrem, velmi nadrobno nakrájenou cibulí, nadrobno nakrájenými rajčátky. Vše řádně rozmícháme. Možno dochutit solí, pepřem. Mažeme na pečivo, můžeme dozdobit kousky zeleniny.
Recepty pro vás připravila Pavlína Podloučková
Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví, Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, Technik požární ochrany, Certifikovaný poradce pro výživu
Kontakt: 605 300 835, www.zdravevestrave.cz, www.facebook.com/Zdravevestrave1/