BÍLÁ VÝŠIVKA – ZDROJ ŽIVOBYTÍ
Bílá výšivka byla zprvu určena pouze pro bohaté ženy, obvykle měšťanky z Rožnova, které si jí nechaly vyzdobovat součástky tradičního oděvu – rukávce, šátky či čepce, později se opět spíše v měšťanských domácnostech uplatnila i v bytovém textilu (dečky, prostírky aj.) či ve formě oděvních doplňků (límečky, kapesníčky…).
Tato jemná vzdušná krása však pocházela z mozolnatých a upracovaných rukou chudých venkovských obyvatel Rožnovska – především žen, ale i mužů a dětí. Práce mužů byly údajně kupujícími více ceněny. Někteří jedinci se vyšívání věnovali celoročně, ale většina ho měla jako příležitostné zaměstnání přes zimu, kdy si touto časově a rukodělně náročnou činností přivydělávali na skromné živobytí. Výdělky ovšem byly vzhledem k pracnosti výrobků velmi nízké, někdy byly dokonce jejich ceny stanovovány podle bídy toho, kdo je prodával. Stávalo se tak, že nejchudší ženy za výšivky dostávaly jen trochu mouky a chleba.

VALAŠSKÁ BÍLÁ VÝŠIVKA ZAUJALA I VE SVĚTĚ
„Jako by to vyšívání z ruk čarovných vil horských vyšlo a nikoli od prostých žen valašských urobeno.“ Takové překvapení vyvolalo valašské bílé vyšívání při jeho prezentaci v Olomouci v roce 1892. Obdiv následně budilo nejen doma, ale i na mezinárodních výstavách ve Vídni, Kolíně nad Rýnem nebo v Moskvě, Paříži či Londýně, kde dokonce nejjemnější výšivky z Rožnovska získaly četná ocenění.

SOUČASNÉ NOSITELKY TRADICE BÍLÉ VÝŠIVKY
Bílé vyšívání svou jemností, precizností a nápaditostí uchvacuje dodnes. Počty vyšívaček na Rožnovsku od dob největšího rozkvětu na přelomu 19. a 20. století, kdy se mu v jednu dobu věnovalo i více než 700 osob, rapidně poklesly. Přesto existují dvě ženy, které v této rukodělné tradici svých předků pokračují i dnes a předávají ji dalším generacím. Jsou jimi Jana Juřicová (nar. 1953) z Vigantic a Marie Pyrchalová (nar. 1955) ze Zubří, obě oceněné prestižním titulem Nositel tradice lidových řemesel. Jejich mistrovské textilní výtvory můžete vedle vzácných starobylých výšivek z muzejních sbírek obdivovat do konce května ve vsetínském muzeu na výstavě Kraslice a výšivka z Rožnovska.

Milada Fohlerová, etnograf Muzea regionu Valašsko

Maškarní lyžovačka na Horalu.
Maškarní lyžovačka na Horalu. Proháněl se tam i Pat a Mat či Jack Sparrow
Krkonoše v Hulíně.
Krkonoše a Krakonoš v Hulíně. Poznávali tam i krkonošskou kuchařku