Bábovka s vaječným koňakem: 

  • 200 g povoleného másla
  • 250 g cukru krystal
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů
  • lžička mletého badyánu
  • 300 ml vaječného koňaku
  • 1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření)
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy


Postup:

- povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto.

- vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme. 

- nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta. 

- vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.

- pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme.

- pocukrujeme a necháme vychladnout. 

Dobrou chuť. 

Recept zaslal: Jaroslav Němec alias Maxijedlík