„Viděli jsme blatouchy, tam dole u vody. Nádhera,“ pochlubili se senioři z Olomouce, když dorazili k pozůstatkům Rytířské síně, jedné z lichtenštejnských romantických staveb. Společně s dalšími turisty se kochali výhledem na nedaleký zámek v místní části Litovle Nové Zámky, který sloužil jako někdejší letní sídlo šlechticů.

Křivoklát
Hrad či zřícenina, řeka i skály. Známá filmová místa lákají k výletům i na dálku

Pozornost turistů poutá také Čertův most, ale u umělá jeskyně Podkova, která je součástí Mladečského krasu a stejně jako známější jeskyně v Mladči zasahuje do nitra kopce Třesína. 

Pestrobarevné koberce 

V těchto dnech přitahují výletníky kvetoucí jarní druhy rostlin, které pokrývají zalesněný vrch pestrobarevnými koberci. Lokalita mezi Bílou Lhotou a Mladčí je známá hojným výskytem jaterníku.

Jaterník podléška kvete osm dnů, během kterých se květní plátky prodlužují na dvojnásobek původní délky. Při dešti a k večeru se květy sklánějí k zemi a zavírají. Trojlaločné listy rostliny připomínají tvarem játra, odtud jeho české rodové jméno.

Přívlacká mušle, meandr řeky Sázavy.
OBRAZEM: Romantická zákoutí řeky Sázavy. Přívlacká mušle je evropská rarita

Na Třesíně rostou botanické unikáty jako okrotice bílá či okrotice dlouholistá. Severní hranici rozšíření na Moravě má na osluněných místech jižní strany vrchu růže keltská.