Kincidentu, jehož podnětem bylo nevyřízení stížnosti ohledně stavebních sutin, došlo podle obžaloby letos vdubnu.

„Když se Jindřich Doležel nesetkal súspěchem, začal starostovi před jeho domem vulgárně nadávat a vyhrožovat mu se sekyrou, kterou měl vruce,“ popsal vobžalobě státní zástupce RobertHanuš.

Ostřím nástroje chtěl potom starostu udeřit do hlavy, což se mu díky vykrytí rukou nepodařilo, ipřesto ale Navrátila zranil.

Obžalovaný se však nařčení důrazně bránil a tvrdil, že napadeným byl právě on. „Přísahám, že jsem sekyrou na starostu nezaútočil a ani jsem to neměl vúmyslu, jen jsem ji měl usebe, protože jsem šel na pole,“ uvedl při předešlém hlavním líčení Doležel.

Jako důkaz si ke včerejšímu jednání přizval dceru žanetu Pluhaříkovou, která ho po incidentu nafotila.

„Otec byl zraněný na obličeji a tekla mu krev zucha. Hned, jak ho ošetřili na pohotovosti, jsem pořídila snímky jeho zranění,“ potvrdila usoudu Pluhaříková.

Původcem zranění měl být podle dcery obžalovaného právě starosta obce, který ho mimo jiné tlačil obličejem kzemi. „Já si myslím, že můj otec by nebyl schopen nikoho fyzicky napadnout,“ podotkla svědkyně.

Dodala, že se zraněným otcem musela ještě druhý den opětovně navštívit pohotovost, odkud je poslali do nemocnice vKroměříži. „Měl pak ještě problémy sdýcháním, špatně slyšel a bolela ho hlava,“ dokreslila Pluhaříková.

Ani tato slova však neobměkčila státního zástupce Roberta Hanuše, podle něhož byla Doleželova vina jednoznačně prokázána.

„Ato jak zvýpovědí sousedů a příbuzných poškozeného, tak manželky obžalovaného. Podle mého názoru jsou to všechno věrohodní svědci,“ míní Hanuš, který obžalovanému navrhl jednoletý trest odnětí svobody se zkušební dobou na dvěléta.

Sjeho názorem se nakonec ztotožnila také soudkyně Radana Macháňová Laštůvková. „Soud dospěl knázoru, že obžalovaný naplnil všechny znaky trestného činu,“ odůvodnila rozsudek Macháňová Laštůvková.

Její verdikt však obžalovaná Doležel nepřijal. „Jednoznačně sním nesouhlasím, takže si nechávám lhůtu pro odvolání,“ prohlásil Doležel. Státní zástupce Hanuš se této možnosti vzdal.