"Obžalovaný je vinen tím, že minimálně ve dvanácti případech donutil tehdy čtrnáctiletou dívku k souloži, a to i pod pohrůžkou násilí. Nejméně dvakrát ji z důvodu jejího odporu udeřil i do tváře. Dále od jejích třinácti let ji téměř dva roky zneužíval tím, že ji opakovaně osahával, i když se tomu bránila,“ zdůvodnil rozsudek Radomír Koudela. „Dívku tak sváděl k nezřízenému pohlavnímu životu a podával jí i alkoholické nápoje,“ doplnil soudce. Dívka nakonec otěhotněla a letos v létě se jí narodil syn.

Žigu senát rovněž uznal vinným z toho, že dívce v pokročilém stadiu těhotenství vyhrožoval bodnutím nožem, pokud mu nebude po vůli.
Skutečnost, že Žiga dívce ublížil, potvrdili i odborné posudky. „Lékaři se shodli v tom, že dnes již patnáctiletá dívka vykazuje známky pohlavního zneužívání. I škola, kam poškozená chodila, uvádí, že se její chování od třinácti let změnilo. Dívka byla stále více uzavřená a plachá. Podle psychologů je toto chování typické pro zneužívané dítě,“ řekl Koudela.

Obžalovaného naopak zprostil obvinění, že by osahával i o tři roky mladší sestru znásilněné dívky. „Její výpověď nebyla pro senát věrohodná, což potvrzují i zpracované posudky,“ vysvětlil Koudela.

Výše trestu se odsouzenému nelíbila. „Já jsem ji jen zneužil, ne znásilnil. Nic o mně a o ní nevíte,“ vykřikoval rozhořčeně, když ho policisté odváděli ze soudní síně. Předtím ještě sdělil, že si vezme lhůtu na rozmyšlení, zda se proti rozsudku odvolá. Obdobně se vyjádřil i státní zástupce Leo Foltýn, který navrhoval dvanáctileté vězení.

Pro Žigu včerejší trest není prvním. Už v roce 1995 byl na Slovensku odsouzen k šesti letům vězení za znásilnění. Jako recidivistovi mu tak hrozila trestní sazba až do výše šestnácti let. „Došlo však k pochybení policie, která nepožádala o uznání rozsudku z jiného státu,“ vysvětlil soudce.

Podle tiskové mluvčí Správy jihomoravského kraje Policie České republiky Jany Šípkové by tento podnět mělo dát Krajské státní zastupitelství. Jejich mluvčí Hynek Olma, který je oprávěn podávat informace, je však nemocný.

Krajský soud se zabývá i dalším trestým skutkem třiačtyřicetiletého Žigy. Podle obžaloby měl totiž ještě pohlavně zneužít postiženého hluchoněmého souseda a fyzicky napadnout jeho matku. I v tomto případě Žiga tvrdí, že je nevinný. Podle něj za obžalobou stojí skutečnost, že rodině dluží sedmnáct tisíc korun.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZPRÁV Z KROMĚŘÍŽSKÉHO REGIONU

Moje Kroměřížsko Sport Kultura Podnikání Černá kronika