Drama se odehrálo v noci z 2. na 3. března. Tehdy Blažek přišel domů, kde podle jeho tvrzení nachytal svoji osmatřicetiletou milenku při orálním sexu s dvaašedesátiletým mužem. Oba potom napadl.

„Způsoby jeho útoku byly brutální. Kopal ji a mlátil její hlavou o zem. Nepřestával s tím ani po tom, co viděl, že žena je velice vážně zraněná. Vzal pak kuchyňský nůž a ve vlasové části hlavy ji několikrát vážně pořezal.

Žena pak na masivní krvácení zemřela. Muže zbil tak, že mu zpřelámal doslova všechny kosti v obličeji. Po tomto svém činu šel dokonce spát a ani se jim nesnažil přivolat pomoc,“ podotkl během své závěrečné řeči státní zástupce Roman Kafka. Pak navrhl, aby soud Blažkovi uložil trestní sazbu v rozmezí dvacet až pětadvacet let.

Svatopluk Blažek se při prvním stání hájil tím, že za jeho chování mohl špatný psychický stav a kombinace alkoholu s prášky na uklidnění. Řekl, že muže i ženu pouze profackoval, když je po návratu z obchodu, kam šel koupit víno, nachytal při orálním sexu.

Včerejšího líčení se však už nezúčastnil, protože se z něj nechal vyloučit. U soudu nebyl ani muž, který útok přežil. V polovině října totiž zemřel na následky podchlazení jako bezdomovec.

Soudní znalkyně Marcela Langová-Šindelářová, která na Blažka vypracovala psychologický posudek, včera před senátem sdělila, že obžalovaný splňuje rysy psychopatie.

„Motivace k činu vyplývá z jeho vysoké agresivity a nízké sebekontroly. Jeho možnost resocializace je velice malá,“ konstatovala znalkyně závěry posudku.

Soudce Jaromír Koudela okomentoval svůj rozsudek tím, že šlo o zvlášť závažný trestný čin.
„Došlo ke zmaření jednoho lidského života a málem i druhého. Obžalovaný je navíc velice nebezpečný recidivista, který byl již v minulosti dvakrát odsouzen pro závažný trestný čin, a to za loupež a ublížení na zdraví,“ vysvětlil důvody rozhodnutí.
Zda se Blažek proti rozhodnutí soudu odvolá, nebyla obhájkyně obžalovaného Ivana Santariusová schopná potvrdit.

„Spojím se s klientem a pak zvážíme možnosti odvolání,“ doplnila. Během závěrečné řeči navrhovala pro obžalovaného maximálně patnáctiletý trest. Podle ní jednal Blažek v afektu.

„Chtěl s poškozenou žít a muže znal dlouhodobě. Takže když je přistihl při orálním sexu, rozzlobilo ho to. Sám se pak k činu doznal a lituje toho. Navíc policejním složkám pak sám pomáhal při objasnění případu,“ konstatovala obhájkyně.
Jen pár dnů před tím, než Svatopluk Blažek vraždil, skončila v uherskohradišťské nemocnici i jeho další milenka. Té ve zlosti ukousl prst.