Zatímco v desítkách jiných zemí si zájemci o produkt sportovní značky Alpine, která je součástí automobilky Renault, můžou její novodobý produkt A 110 kupovat již pět let, v tuzemsku to platí teprve od nynějška.

Značka tento model představila v tuzemské premiéře v centru hlavního města a zároveň oznámila místo prvního dealerství i ceník vozu. Zákazníci tedy můžou směřovat do areálu dealerství Pyramida v Průhonicích u hlavního města.

Kupé A 110 si můžete prohlédnout v obsáhlé fotogalerii.

V nabídce jsou v současnosti tři verze sportovního dvoumístného kupé A 110. Nejlevnější verze přijde na 1 490 000 Kč a jedná se o vůz s motorem vzadu a pohonem zadních kol. Výkon zážehového motoru 1,8 činí 252 koňských sil. I tento vůz vzhledem k nízké hmotnosti (v závislosti na výbavě činí 1102-1140 kilogramů) je schopen vyvinout maximální rychlost 250 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na sto trvá jen 4,5 sekundy.

Ukázka historických i současných modelů AlpineUkázka historických i současných modelů AlpineZdroj: Radek Pecák

Verze A 110 GT (její cenovka startuje na 1 740 000 Kč) pak pohání agregát s nejvyšším výkonem 300 koní pak má shodnou maximálku. Sprint z klidu na stovku ale zvládne o tři destiny rychleji.  Stejné výkonové parametry má také A 110 S, která je už vzhledem k nastavení podvozku spíše vhodná na okruhy než na běžné ježdění na dlouhé vzdálenosti. Za ni je třeba zaplatit minimálně 1 815 000 Kč.

Alpine A110.
Úvodní série nové Alpine A110 je už vyprodaná. Auta zmizela za pět dnů

Značka Alpine v sobě v současnosti slučuje také bývalou divizi sportovních aut Renault Sport i závodní oddělení francouzské značky. Působí jak ve Formuli 1, tak v šampionátu elektrických formulových vozů i ve sféře vytrvalostních okruhových závodů či v rallye.

V loňském roce se prodalo celkem 2659 vozů Alpine. Meziroční nárůst odbytu činil 74 procent. V současnosti Alpine rozšiřuje svoji působnost na další trhy. Zatímco vloni měla na celém světě přesně stovku dealerů, nyní jich je už 139. Dvaadacet z nich sídlí mimo evropský kontinent.

V roce 2024 se značka stane elektrickou. V současnosti se připravují tři nové modely. Jeden bude nástupce současného kupé A 110, dále bude k dostání malý sportovní elektromobil a také SUV.