„Jde o vykácení pěti set desíti stromů. Obnova parku už byla žádoucí, několik let se odkládala, ale nyní jsme se rozhodli pro radikální zásah," vysvětlil holešovský starosta Rudolf Seifert.

Zámecký park, jehož počátky se datují do poloviny 17. století, slouží mnohým místním k procházkám a odpočinku. Vykácené stromy jim však nyní příliš pohodovou atmosféru nenavozují.

„Ty staré stromy měly duši, ještěže je mám aspoň nafocené. Myslím, že kácení je trochu přehnané, je ale asi pravda, že to park potřeboval. Hodně jsem se tam najezdila s kočárkem, tak je mi stromů líto," posteskla si nad fotografiemi vykáceného parku třeba Marie Měchurová.

Většina lidí však vnímá změny v parku optimisticky a těší se, až jej oživí jaro.

„Vypadá to tam teď hrozně, ale až se zazelená, bude to lepší. Jakmile přijdou nové stromy, tak to bude paráda. Někdy se to udělat musí," konstatoval na sociální síti další Hlešovan Tomáš Bubík.

A shoduje se s ním také třeba Martina Odstrčilíková.

„Ořezané stromy brzy zase obrostou, jen u těch nově vysazených to potrvá déle. Ale zahrada si péči zaslouží a já pracovníkům, co označili stromy ke kácení, věřím," podpořila žena obměnu zámeckého parku.

Práce v holešovské zámecké zahradě potrvají téměř celý rok: nyní budou pracovníci pokračovat v odstraňování pařezů a přípravou terénu pro výsadbu, v létě se pak dočkají obnovy mlatové plochy a cesty před zámkem.

Na podzim pak revitalizace parku vyvrcholí osazením nových dřevin.

„Staré stromy nahradí asi dva tisíce nových, k tomu budou vysazeno i srovnatelné množství keřů," ujistil holešovský místostarosta Rudolf Seifert.

Veškeré práce by se měly uskutečnit za plného provozu a lidé tak mohou navštěvovat park bez většího omezení. Pozor si ale musí dát na lokální uzavírky pěších tras, které budou s ohledem na bezpečnost prováděných změn nutné.