„O zahradní kulturu jsem se začala zajímat už v dětství. Proto jsem vystudovala zahradní architekturu. Když se mi naskytlo místo na metodickém centru, neváhala jsem,“ popisuje Letá svou cestu do Kroměříže.

Do práce nastoupila loni v březnu, celý uplynulý rok provázela návštěvníky po Květné zahradě, letos provází i v zahradě Podzámecké.

„Celý park se samozřejmě neprochází, projít čtyřiašedesát hektarů by pěšky trvalo příliš dlouho. Proto máme tradiční okruh těch nejdůležitějších částí parku. Procházky začínají u zámku, kde si řekneme něco o historii zahrady. Pak projdeme kolem ruin u Chotkova rybníka a smutné aleje a přejdeme do druhé části parku ke kolonádě a k divokému rybníku. Vracíme se dlouhou alejí kolem rybničního pavilonku zpět k zámku,“ popisuje trasu průvodkyně Letá.

Vybarvený běh v Kroměříži
Vybarvený běh oživil kroměřížské ulice. Podívejte se

Obě zahrady mají něco do sebe

Obě zahrady mají podle Michaely Leté něco do sebe.

„V létě mám raději Podzámeckou zahradu, protože je tu příjemněji. Ale zase Květná je ráno a v podvečer nádherná. Kroměříž má tu výhodu, že si tady vybere ten, kdo má rád volnější krajinářské prvky, i ten, kdo má raději formální zahrady,“ myslí si Michaela Letá. Na otázku, které zahradní prvky má nejraději, ale neumí najít snadnou odpověď.

„To je strašně těžká otázka. Je to stejné, jako když se zeptáte zahradníka, kterou rostlinu má nejraději. Neodpoví, protože má prostě rád všechny,“ směje se Letá.

Role průvodce je náročná v tom, že musí různým lidem opakovat stále stejné informace. Michaelu ale toto povolání nenudí.

„Práce mě baví, protože nikdy nevím, koho potkám, a jakými otázkami mě překvapí. Například když se laik zeptá vyloženě odborně. Navíc zahrada nikdy nekončí, neustále roste, stromy se mění,“ dodává průvodkyně Michaela Letá.

Nově zrekonstruované náměstí Míru v Kroměříži.
Náměstí Míru v novém sklízí slova chvály i kritiku. Jak se vám líbí?
Ilustrační foto
V Bystřici uzavřeli Rusavskou ulici, kvůli rekonstrukci