Nouzí o klienty ale zařízení rozhodně netrpí: ekonomická krize se tady zatím neprojevila. Hlavními dodavateli jsou jako obvykle policisté a strážníci z Kroměříže i ostatních měst v širším regionu. Záchytná stanice totiž slouží městům v celém Zlínském kraji, ročně tak eviduje více než přes tisíc nocležníků.

Aktuální počty vyčíslila Deníku mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

„V letošním roce, přesně do konce července, bylo zatím na záchytnou stanici umístěno šest set padesát lidí. Loni se za celý rok jednalo celkem o 1030 klientů, za předloňský rok máme zaznamenáno 951 klientů," upřesnila mluvčí.

Podle ní stále platí, že vymáhání finančních prostředků za nocleh není v mnoha případech úplně jednoduché. Často totiž lidé pochopitelně nemají tak vysokou částku hned u sebe k úhradě.

„Takoví klienti pak mají možnost požádat o nastavení splátkového kalendáře," vysvětlila Klímová.

Strážníci kroměřížské městské policie za prvních sedm měsíců letošního roku odvezli na záchytnou stanici osmasedmdesát opilců.

„Ve většině případů se jedná o člověka, který jedná protiprávně, je pod vlivem a je nebezpečný nejen sobě, ale i svému okolí," vyjmenoval ředitel městské policie Kroměříž Miloslav Skřebský.

Podle něj je sice pro strážníky záchytná stanice v Kroměříže relativní výhodou, zčásti ale i komplikací.

„Hlavní výhoda spočívá samozřejmě v blízkosti. Pokud je nutné odvést dotyčného na záchytnou stanici, nezabere to hlídce tolik času. Ostatní policisté, kteří jezdí například ze Vsetína, musí oproti nám počítat s velkým zdržením," vysvětlil Skřebský.

Nevýhodou je ale podle něj to, že jsou strážníci častěji vyzváni k součinnosti i v ostatních případech kolem stanice.

„Nezřídka jsme požádáni o pomoc personálem záchytky například při podání uklidňující injekce. Takových případů jsou desítky, možná i stovky ročně," upozornil Skřebský.

O spekulacích s uvažovaným přemístěním záchytné stanice do Zlína, o kterém se neoficiálně mluví už dlouhou dobu, si myslí své .

„Pro Zlín to bude určitě výhodou. Za rozumnější však považuji, aby v každé dříve okresní nemocnici vyčlenili několik lůžek, kam by takoví lidé mohli být umístěni," míní Skřebský.

Co se týče kroměřížské státní policie, ta loni převezla na záchytnou stanici sto dvanáct lidí. „Letos jich evidujeme prozatím pětaosmdesát," doplnila tento týden kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.