„Díky tomu že Holešov stojí na rovině a hodiny jsou umístěny dostatečně vysoko, jsou už několik staletí pro většinu návštěvníků a obyvatel centra města hlavním zdrojem informací o relativně přesném času," podotkl Karel Bartošek z odboru památkové péče holešovské radnice.

Právě kvůli stáří se ale v poslední době začaly projevovat na hodinách nedostatky: začaly se například často kazit převody, vedoucí od elektrického hodinového stroje k ručičkám, které tudíž občas „spadly" či začaly ukazovat nesmyslný čas.

„Zub času se projevil i na skleněných cifernících, na kterých už prakticky zanikla namalovaná čísla a některé tabulky se rozbily," vysvětlil Karel Bartošek.

Farní úřad proto nechává převody i skleněné ciferníky vyměnit a to renomovanou hodinářskou firmou z Ostravy. Celkové náklady činí bezmála 180 tisíc korun, přičemž město přispělo částkou sto tisíc korun a zbytek uhradila Římskokatolická farnost.

„Na Vánoce si tak už budou lidé moci kontrolovat správný čas podle opravených a jasně zářících nových cifernících věžních hodin. Nyní je možnost pozorovat hodiny na farním kostele „osleplé", což se podaří jen zhruba jednou za více než osmdesát let," připomněl historik: stejná generace tedy podle něj už zřejmě podruhé „prázdné oči" kostelní věže neuvidí…

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU